A koronatanú beismerte, hogy hazudott, mégis 24 évet ült ártatlanul egy amerikai férfi

Dontae Sharpe sokkal több időt töltött az életéből börtönben, mint szabadlábon. Tizenkilenc éves volt, amikor elítélték egy gyilkosságért amit nem követett el. A vád koronatanúja egy 15 éves lány volt, aki később beismerte, hogy hazudott, Sharpe mégis rács mögött maradt 24 évre.

Roy Copper, Észak-Karolina kormányzója kegyelmet adott pénteken egy Dontae Sharpe nevű férfinak, akit 1995-ben, 19 éves korában ítéltek el a 33 éves George Radcliffe megöléséért – írja a BBC.

Radcliffe holttestét 1994. február 11-én találták meg egy furgonban. A férfit agyonlőtték, a hatóságok szerint egy félresikerült drogüzlet miatt. Sharpe egy 15 éves lány vallomása alapján került gyanúba, aki azt állította, látta, hogy ő követte a gyilkosságot.

Sharpe mindvégig az ártatlanságát hangoztatta, nem volt hajlandó alkut kötni az ügyészséggel, hogy enyhébb büntetésért cserébe beismerő vallomás tegyen. A férfit életfogytiglanira ítélték, és bár a 15 éves tanú a tárgylás után néhány hónappal beismerte, soha nem is járt a gyilkosság helyszínén, Sharpe rács mögött maradt.

A férfit, aki mindvégig próbálta bebizonyítani az igazát, 2019 augusztusában helyezték szabadlábra, miután egy igazságügyi szakértő kijelentette, lehetetlen, hogy a lövöldözés úgy zajlott le, ahogyan az ügyészség állította, és ezért a bíróság elrendelte az ügy újratárgyalását.

Sharpe a kormányzói kegyelem miatt legfeljebb 750 ezer dolláros (kb. 240 millió forintos) kártérítést követelhet.