Újabb halálos kórháztűz Romániában

Ez már az ötödik súlyos tragédia egy év leforgása alatt.

Tűz ütött ki egy romániai járványkórházban csütörtök reggel, amelyben két koronavírusos beteg meghalt. Egy éven belül ez az ötödik halálos áldozatokat követelő kórháztűz Romániában.

A lángok az egyik kórteremben csaptak fel, az ott fekvő két beteget már nem tudták kimenekíteni. Súlyosan megsérült az egyik ápolónő, akinek a testfelületének 40 százaléka megégett. A két áldozat nem invazív lélegeztetőgépen volt. – A tűz akkor keletkezhetett, amikor az ápoló elmozdított egy ágyat, hogy könnyebben hozzáférjen a konnektorhoz. Ekkor a súrlódás miatt kipattanhatott egy szikra, ami a tüzet okozta – magyarázta Raed Arafat egészségügyi államtitkár a romániai magyar nyelvű hírportál, a Krónika cikke szerint.

A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított büntetőeljárást.

Az országban az utóbbi évben négy másik tragédia is történt a Covid-kórházakban. Tavaly novemberben a kelet-romániai Karácsonkő (Piatra Neamt) koronavírusos betegeket ápoló kórházának intenzív osztálya gyulladt ki: akkor tízen életüket vesztették. Idén januárban a bukaresti Matei Bals járványkórház koronavírus osztályának egyik kórtermében keletkezett tűz, amelyben négy beteg vesztette életét. Áprilisban oxigénellátás nélkül maradt a bukaresti Victor Babes járványkórház udvarán egy konténerben kialakított intenzív terápiás Covid-részleg, és emiatt három súlyos állapotban lévő koronavírusos páciens meghalt. Októberben a konstancai járványkórház intenzív osztályán keletkezett tűz, hét beteg halálát okozva.

Címkék: kórháztűztűz