Huszonöt gyerek halt meg Nigerben, miután felgyulladt egy óvoda

Nem ez az első eset, áprilisban szintén meghalt húsz óvodás egy hasonló tűzvészben.

Legalább huszonöt kisgyerek meghalt, miután hétfőn kigyulladt egy óvoda Nigerben, írja a Washington Post a helyi oktatási minisztériumra hivatkozva. Az eset széles körű felháborodást váltott ki a nyugat-afrikai országban, mert rámutatott arra, hogy a kisgyerekeknek nem tud veszélytelen körülményeket teremteni az állami oktatási rendszer.

A tűzben, amely porig égette a szalmafedeles épületet Márádi városában, további tizennégy gyermek is megsérült. A halálesetekből okulva az állam most betiltja az óvodai foglalkozások megtartását a hasonló épületekben – közölték a hivatalos szervek. A hasonló esetek megszaporodtak az elmúlt években, mivel az országban megteltek az olyan, masszív anyagokból készült épületek, amelyek oktatási-nevelési célra alkalmasak. Az ENSZ adatai szerint Niger a világ legszegényebb országai közé tartozik, és ezzel párhuzamosan az egyik leggyorsabban növekvő népessége van.

Itt minden tanterem kockázatos anyagokból épült

– mondta könnyeivel küszködve Zakaria Szalifu, a város egyik gyermekvédelmi szakembere.

A hatóságok egyelőre nem találják a tűz okát, ám az oktatást a városban felfüggesztették, és háromnapos gyászt hirdettek. A huszonötmilliós országban az oktatásügy szószólói régóta kritizálják az ehhez hasonló rögtönzött oktatási helyszíneket, mivel azok gyakran túlzsúfoltak és gyúlékony anyagokból készülnek. Egy áprilisi tűzvészben húsz óvodás vesztette életét a fővárosban, Niameyben.

Fontos, hogy innentől kezdve a hatóságok leállítsák a nádkunyhós foglalkozásokat

– írta a Nigeri Pedagógusok Országos Szakszervezetének közleménye az áprilisi eset után.