Huszonhárommillió afgán menetel az éhezés felé

A keménynek ígérkező tél, az aszály, a pénzhiány és a már most jelenlévő éhezés miatt sürgős beavatkozást sürget az ENSZ Élelmezési Világprogramjának vezetője.

Az emberek kilencvenöt százalékának nincs elég élelme, és mi tehetetlenül nézzük, ahogy huszonhárommillió ember menetel az éhezés felé

– mondta a BBC afganisztáni tudósítójának David Beasley, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) igazgatója vasárnap Kabulban. Az időjárás a kora őszi melegről éles lehűlésbe fordul Afganisztánban, és a helyzetet súlyosbítja, hogy több területen is aszályról szólnak a beszámolók. Így tehát, ha az idén télen úgy alakul az időjárás, ahogy azt a szakértők előrejelzései jósolják, az éhínség széles körben bekövetkezhet a délnyugat-ázsiai országban.

A lap beszámolója szerint a Kabultól 80 kilométerre nyugatra fekvő Majdan Wardak tartományban máris több száz fős tömeg gyűlt össze abban a reményben, hogy lisztet kapnak egy hivatalos elosztóhelyről. A lisztet a Világélelmezési Program biztosítja. A helyszínen a tálib katonák jelenléte ugyan biztosította a tömeg nyugalmát, de azok, akikről azt állapították meg, hogy nem jogosultak az élelmiszerosztásra, dühösek voltak.

A nyugati országok azután szakították meg az afganisztáni segélyprogramjaikat, hogy a tálib mozgalom augusztus közepén uralma alá hajtott az országot.

A segélyeket befagyasztó országok emberi jogi alapokra helyezett érvelése szerint nem kívánnak olyan rezsimnek támogatást nyújtani, amelyik a nőket és lányokat eltiltja az oktatástól, és az iszlám vallásjog, a saría sajátos tálib értelmezésének megfelelő kegyetlen büntetéseket újra teljes körűen bevezetné az országban.

Beasley most arra hívta fel a fejlett világ kormányainak és milliárdosainak figyelmét, hogy nézzenek szembe a sürgető veszélyhelyzettel.

A közelgő éhínségnek már most számos jele az idestova negyven éve súlyos konfliktus sújtotta országban. A múlt héten a CNN-en jelent meg egy megrázó riport, amely szerint a a családja eladott egy kilenc éves kislányt egy ötvenöt éves férfinak, mert nem tudtak máshogyan úrrá lenni a pénztelenségen.

Az afganisztáni kormány október végén a nyugati bankok által befagyasztott, dollármilliárdos afgán állami pénztartalékok feloldását kérte az országot fenyegető súlyos éhinségre hivatkozva. Sah Mehrabi, az afgán jegybank igazgatótanácsának tagja a Reuters hírügynökségnek akkor azt mondta, az állam helyzete kétségbeejtő, mivel a rendelkezésükre álló pénzmennyiség legfeljebb az év végéig lesz elegendő.

Európát fogja a legsúlyosabban érinteni, ha Afganisztán nem jut hozzá ehhez a pénzhez

– mondta akkor a jegybanki tisztségviselő hozzátéve, hogy az afgán lakosság kétségbeesésében meg fog indulni Európa felé.