Kártérítést fizetnek a koronavírusos halottakért Indiában

Egy halott családtagért nagyjából kétszázezer forintnyi kártérítés jár az államtól.

Indiában hivatalosan eddig több mint 447 ezer koronavírussal összefüggő halálesetet regisztráltak, de szakértők úgy vélik, ténylegesen akár tízszer ennyien is meghalhattak a járvány következtében a világ második legnépesebb országában. Szakértők erre abból következtettek, hogy a halálozási statisztikák jelentős túlhalálozást mutatnak, azaz a koronavírust is beleszámítva lényegesen többen haltak meg, mint ami az előző évek statisztikái alapján várható volt.

Az indiai Legfelsőbb Bíróság a BBC News szerint most jóváhagyta a kormány azon döntését, mely szerint minden egyes koronavírusos halálesetért ötvenezer rúpiát (nagyjából kétszázezer forint) fizetnek kártérítésként. A bíróság hozzátette, hogy a kártérítést a családok erre irányuló kérelmének benyújtása után legkésőbb harminc nappal kell megfizetni.

Az ügy előzménye, hogy indiai jogászok még idén júniusban a petíciót nyújtottak be a nemzeti katasztrófavédelmi törvényre hivatkozva. Ebben a kormányt kártérítés fizetésére hívták fel a katasztrófavédelmi törvényre hivatkozva. A 2005-ös indiai katasztrófavédelmi törvény szerint negyvenezer rúpiát kell fizetni azoknak a családoknak, amelyeknek valamely tagja katasztrófa következtében vesztette életét.

A petíciót benyújtó jogászok azzal érveltek, hogy mivel a koronavírus-járványt kifejezetten katasztrófaként jelentették be Indiában, a katasztrófavédelmi törvény értelmében, kártérítést kell fizetni az áldozatoknak.

A szövetségi kormány közölte: a kártérítést a halott legközelebbi hozzátartozóinak fizetik majd, ha a halál okát Covid-19-tanúsítvánnyal igazolták. Az ellentételezéshez szükséges forrásokat nem a központi költségvetés, hanem az államok fogják biztosítani. A bejelentésre reagálva eddig két állam jelezte, hogy a kártérítések kifizetése nehéz helyzetbe hozza az államkasszájukat, és a forrásokat inkább a szövetségi kormánynak kell biztosítania.

Augusztusban a Nemzeti Katasztrófavédelmi Hatóság – amelynek élén az indiai miniszterelnök áll – figyelmeztette az államokat, hogy nem világos, mennyi pénzt kell félretenni a kártérítésre, mivel a járvány még nem ért véget. A hatóság ugyanakkor közölte, úgy kell tervezni, hogy minél nagyobb számú embernek tudjanak segítséget nyújtani, ha a halálesetek száma nő Indiában.

Egyes indiai államok, máris bejelentették, hogy a szegényebb családoknak magasabb, százezer rúpiás kártérítést fognak fizetni. Egy jelentés szerint eddig tizenhat családnak nyújtottak kártérítést a koronavírussal összefüggő halálesetekért.