Újra kínai katonai gépek miatt kellett riasztani a tajvani légierőt

Ismét fittyet hánytak a légvédelmi övezetre, megsértették Tajvan légterét.

A provokáció előtt a szigetország bejelentette: a következő öt évre csaknem 9 milliárd dollárral növeli katonai költségvetését a Kína jelentette „súlyos fenyegetés” miatt. A tajvani védelmi minisztérium szerint a kínai légierő tíz repülőgépe haladt át a tajvani légvédelmi azonosító zónán.

Hat J-16-os és két J-11 típusú vadászgép Tajvantól délnyugatra, a Pratas-szigetek térségében, egy tengeralattjárók ellen bevethető és egy felderítő repülőgép pedig Tajvantól délre, a Basi-csatorna fölött jelent meg. A légtérsértés miatt riasztották a tajvani légierő több harci gépét, és készültségbe helyezték a rakétaelhárító rendszereket – írta az MTI.

A légtérsértés napján haladt át a Tajvani-szoroson az amerikai haditengerészet Barry rombolója. Az amerikai hadsereg közölte, a hajó rutin járőrözést végez. Szombaton Kína közölte, folyamatosan és szoros figyelemmel kísérik az amerikai romboló útját. A pekingi kormány bíráltaa  tajvani külügyminisztert, aki néhány napja egy nyilvános eseményen kijelentette amerikai hallgatósága előtt, hogy Tajvan

tengeri erőd, amely megálljt parancsol a kínai terjeszkedésnek a csendes-óceáni térségben.

Pekingben a tajvani ügyek hivatala közölte: Joseph Vu

félrevezeti a közvéleményt, azért, hogy meggyőzze a Kína-ellenes külföldi erőket, és összeesküvést szőjön velük.

Kína saját területeként tekint a 23 millió lakosú Tajvanra, amelynek diplomáciai eszközökkel próbálja korlátozni mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz vele szemben, és rendszeresen hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

A hónap elején már kellett riasztani a tajvani légierőt, akkor 19 kínai harci repülőgép, köztük nukleáris fegyverek hordozására képes bombázók repültek át Tajvan légvédelmi azonosító zónáján, előtte pedig június közepén 28 kínai gép sértette meg Tajvan légterét.