Oroszország választ: hivatalosan nem csalnak

Nem hivatalosan, nagyon is. A voksolások megfigyelésére szakosodott civil szervezet nagyjából 2 ezer esetet jegyzett fel.

Ella Pamfilova, az orosz Központi Választási Bizottság elnöke az oroszországi parlamenti, regionális és önkormányzati választások második napján dicsérte a szavazás szervezettségét. Azt állította, nem tapasztaltak rendellenességeket. A Golosz nevű független szervezet szerint ugyanakkkor széles körű csalások történtek – írja az MTI.

A szavazás első napján a kormányzat által idegen ügynökként számontartott Golosz független megfigyelői nagyjából 2 ezer olyan esetet jegyeztek föl, amikor kisebb-nagyobb mértékben megszegték a választási eljárás szabályait. A voksolások megfigyelésére szakosodott szervezet szerint szerte az országban csoportosan, egyenruhában mentek a rendvédelmi szervek alkalmazottjai szavazni.

Ez arra utal, hogy őket parancsnokaik küldték, hogy így biztosítsák a Vlagyimir Putyin elnököt támogató Egységes Oroszország párt győzelmét. Több esetet feljegyeztek, amikor egy választó több szavazatot adott le, vagy amikor hamis szavazócédulákkal töltöttek föl urnákat.

A Golosz szerint a Központi Választási Bizottság elutasította a szabálytalanságok érdemi kivizsgálását. 

Ella Pamfilova viszont nemcsak dicsérte a szavazás szervezettségét. Sajtótájékoztatóján meghívta a Golosz megfigyelőit, hogy a nyilvánosság előtt mondják el kifogásaikat, melyekről az Euronews tévécsatornán számoltak be. Szerinte egyáltalán nem korlátozták őket munkájukban, viszont a szervezet előre eltervezett, külföldről finanszírozott kampányt folytat. A pénteken kezdődött és vasárnap estig tartó voksoláson megválasztják az Állami Duma, az orosz parlament alsóháza 450 tagját, valamint számos régióban új helyi kormányt és városi elöljáróságot.

Kapcsolódó