Észak-Korea szándékosan szítja a tüzet

Kim Dzsongunnak nem tetszik, hogy közös hadgyakorlatot tart az Egyesült Államok és Dél-Korea a félszigeten, pedig már hozzászokhatott volna. A rezsim visszatért a régi retorikához, és valószínűleg nem kell sokat várni egy válasz rakétakísérletre sem.
Kapcsolódó cikkek

Nem kellett sokáig várni, hogy kiderüljön, mire gondolt Kim Dzsongun, amikor június elején arról beszélt, országa felkészült a párbeszédre és a konfrontációra is az Amerikai Egyesült Államokkal.

Két héttel ezelőtt Észak-Korea még elhintette, hogy hajlandó a kommunikációra a külvilággal, és javítana a nemzetközi kapcsolatain. Biztató jel volt az is, hogy a diktátor és a dél-koreai elnök hosszú kihagyás után levelet váltott, és egy ideje a forródrót is jól működött a két ország között. Csakhogy Dél-Korea és az Egyesült Államok ezen a héten ismét hadgyakorlatot tart a félszigeten, ami az észak-koreai rezsimnek finoman szólva sem tetszik. Azt állítják, ez veszélyezteti a térség biztonságát, míg a másik két fél szerint sokkal inkább védekező jellegű az akció.

Észak-Korea már nem reagál a forródróton érkező hívásokra, a diktátor húga pedig árulást emleget. A ritka alkalmak egyike ez, amikor nem az USA, hanem Dél-Korea szúrja jobban Kim Dzsongun szemét, de erre nyomós oka van: Mun Dzse In dél-koreai elnöknek egy év sincs már hátra a mandátumából, és nem mindegy, milyen helyzetben adja majd át utódjának a stafétát.

PETER NICHOLLS / POOL / AFP – Mun Dzse In

Védelmi hadgyakorlat, amit Észak-Korea támadásnak vél

Hivatalosan augusztus 16. és 26. között rendezik meg Dél-Korea és az Egyesült Államok közös hadgyakorlatát a Koreai-félszigeten, de már ezen a héten zajlanak az előkészületek. A két ország közösen jegyzett közleménye szerint a hadgyakorlat során egy esetleges megszállást és az arra adott válaszreakciót szimulálják.

Ebben sok újdonság nincs, hiszen a koronavírus-járvány kirobbanását megelőzően évente kétszer, tavasszal és ősszel, rendszeresen gyakorlatoztak a felek. Mindkét államnak érdeke ez: Dél-Korea technikailag még mindig háborúban áll Észak-Koreával, az 1953-as koreai háborút ugyanis soha nem zárták le, az Egyesült Államok pedig a diktatúra fő ellenségének számít, mely a fegyverarzenálja fejlődésének köszönhetően ma már képes lehet atombombát is dobni az amerikaiakra.

Jelenleg is körülbelül 28 500 amerikai katona állomásozik Dél-Koreában. A gyakorlatok lényege mindig ugyanaz: mi történne, ha Phenjan megtámadná Szöult? Az idén annyiban más a helyzet, hogy a pandémia miatt nem mennek terepre a katonák, hanem főként számítógépes szimulációkat végeznek.

Donald Trump elnöksége alatt előfordult, hogy mellőzték ezeket a gyakorlatokat, cserébe Észak-Korea is leállt nukleáris fegyverei fejlesztésével, de a kudarcba fulladt 2019-es Trump-Kim csúcstalálkozó után nem igazán sikerült javítani sem a két Korea közti, sem az amerikai-észak-koreai kapcsolaton.

A hadgyakorlatokban az is közös pont, hogy Észak-Korea a felháborodását fejezi ki, érzésük szerint a két ország háborút próbál előkészíteni velük szemben. Bár a valóság ettől távol áll, Kim Dzsongunnak ez mindig alapot ad az erőfitogtatásra. És most kivételesen nem Amerika került a célkeresztjébe, hanem Dél-Korea.

A dél-koreai elnök egyik utolsó kihívása

Az észak-korea rezsim ilyenkor a párbeszéd hiányát hánytorgatja fel ellenfeleinek, miközben folyamatosan fenyegetőzik, és próbálja nyomás alá helyezni az Egyesült Államokat és Dél-Koreát is. Ez pedig most kifejezetten kellemetlen időpontban érkezik Mun Dzse In dél-koreai államfő számára, akinek elnökként mindig elsődleges célja volt, hogy javítson a Korea-közti kapcsolatokon.

A tét azért is nagy, mert ha most háború törne ki a félszigeten, akkor a jelenlegi megállapodás szerint az amerikaiak irányítanák a két ország hadseregét, ők határoznák meg a stratégiát. Mun Dzse In pedig úgy akar szeretne leköszönni, hogy egy esetleges fegyveres konfliktusban Dél-Korea lehessen az irányadó, ám ehhez a mostanihoz hasonló gyakorlatokon a dél-koreai hadseregnek egy előre meghatározott színvonalat kellene elérnie.

Rakétákra lehet számítani

A folytatás, mint általában, most is Észak-Koreán múlik majd. Phenjan az elmúlt napokban feszültséget vetített előre, de a korábbiakkal ellentétben konkrét fenyegetést nem fogalmazott meg.

STR / KCNA / KNS / AFP – Kim Dzsongun részt vesz a haderőparancsnokok és politikai tisztek találkozóján Phenjanban

Nukleáris tesztet évek óta nem végeztek Észak-Koreában, és ballisztikus rakétát is márciusban lőttek ki legutóbb, akkor is rövidtávút, amivel az Egyesült Államok partvidékét nem tudnák célba venni. Az aktivitás lecsendesedése főként azzal magyarázható, hogy Phenjan a járványkezeléssel és gazdasági problémáival volt elfoglalva, ugyanis az országot sújtó éhínség okán ismét humanitárius katasztrófa szélére sodródtak.

Ugyanakkor a dél-koreai hírszerzés szerint a kommunista rezsim a hadgyakorlat miatt napokon belül egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát fog tesztelni. Az is előfordulhat, hogy feloszlatják a Korea-közti tárgyalásokért felelős kormányzati szervezeteket. De mindez még így is inkább szájkarate, mintsem valós fenyegetés, és Észak-Korea inkább a retorikájával próbál előnyt kovácsolni magának egy jobb tárgyalási alaphoz. Azt ugyanis pontosan tudják, hogy egy esetleges atomkísérlet most öngyilkossággal érne fel, mert a gazdaság már nem bír el újabb szankciókat.