Délről és keletről is növekedni látszik a migrációs nyomás

A Földközi-tengerből a hétvégén hétszáz embert mentettek ki, Litvániában az év eleje óta mintegy háromezer-ötszáz embert tartóztattak fel.

Több mint hétszáz embert mentettek ki Líbia és Málta partjainál a mentőhajók egyetlen hétvége alatt –írja az Euronews az SOS Mediterranee segélyszervezet közlésére hivatkozva. A segélyszervezet közölte, hogy az Ocean Viking hajója szombat óta hat műveletet hajtott végre nemzetközi vizeken, ezek közül az utolsó akcióban százhat embert mentettek meg a máltai partoknál, miután a Sea Watch német segélyszervezet riasztotta őket.

A legfiatalabb túlélő, akit ebben a műveletben megmentettek, mindössze három hónapos.

A International Organisation for Migration adatai szerint az idei első félévben becslések szerint 1113 halálesetet regisztráltak a Földközi-tengeren – ez több mint kétszerese a tavalyi év azonos időszakában regisztrált számoknak az ENSZ friss jelentése szerint. A Földközi-tenger középső átkelője, Líbia és Olaszország vagy Málta között messze a leghalálosabb a világon, csak itt 930 halálesetet regisztráltak.

Az MTI eközben az orosz állami hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy megteltek a litván határőr őrsök is a Fehéroroszországból Litvániába tartó ázsiaiakkal és afrikaiakkal, akiket a befogadóközpontokba való átirányításukig ott őriznek. Mint írják, a Fehéroroszországgal közös határon tizenhét litván határőr őrs található. A múlt héten az érkezők többségét onnan egy sátortáborba szállították át, amelyet a litván belügyminisztérium közrendvédelmi szolgálatának rudninkai lőterének közelében állítottak fel. A hétvégén azonban ismét megteltek az őrsök.

Mint közölték, az év eleje óta 3545 embert tartóztattak fel a litván-fehérorosz határon.

A litvániai helyzet össezfüggésben lehet azzal, hogy május végén Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök figyelmeztetett, a nyugati politikai nyomás miatt fontolóra veszi, hogy a továbbiakban is feltartóztassa-e a szomszédos országok felé tartó migránsokat.

Litvánia közben azzal vádolja Fehéroroszországot, hogy Bagdadból és Isztambulból közvetlen repülőjáratokon utaztat be – többségében iraki – embereket, hogy aztán szabálytalanul az Európai Unió területére küldje tovább őket. Az Európai Unió azt veti a fehérorosz hatóságok szemére, hogy szándékosan engedik át a migránsokat Litvánia területére.