Trópusi vihar zúdult Japán északi részére

A Tokió térségétől távolodva megkímélte az olimpiai játékoknak otthont adó fővárost.

Heves esőzéssel érkező trópusi vihar zúdult Japán északi részeire szerdán, amely Tokió térségétől távolodva megkímélte az olimpiai játékoknak otthont adó fővárost, írja az MTI.

A Nepartak trópusi vihar eddig nem okozott nagyobb károkat, de a helyi meteorológiai szolgálat óvatosságra intette a lakosokat a földcsuszamlások és a sárlavinák veszélye miatt.

A vihar óránkénti 65 kilométeres széllel támadott, és várhatóan szerda estére elveszti hajtóerejét. Jelenleg távolódik Akita prefektúra nyugati partjaitól.

A szezon nyolcadik tájfunja Japánban szerda reggel még Mijagi prefektúra Isinomaki városának közelében volt. A település mintegy 400 kilométerre északkeletre fekszik Tokiótól. A prefektúra székhelyén, Szendaiban néhány vonat késett, a gyalogosoknak főképpen a heves szél okozott gondot.

A Nepartak volt az első tájfun Mijagi prefektúrában 1951 óta, amikor a meteorológiai ügynökség elkezdte a tájfunstatisztikák összeállítását. Tíz évvel ezelőtt, a Fukusimát is romba döntő márciusi földrengés és szökőár érintette Mijagi prefektúrát az északkeleti régióban.

A mostani vihar északnyugati irányba, mintegy óránkénti 30 kilométeres sebességgel halad, és az előrejelzések szerint a következő 24 órában akár 10 centiméternyi eső is hullhat az északi régióban.

A vihar a vártnál északabbra húzódott, csak korlátozott mértékben hatott az olimpiai játékokra, mivel néhány versenyt, például a szörfözést és az evezést átütemezték. A keddi női labdarúgó-mérkőzést Mijagi prefektúrában ugyanakkor a tervezett időpontban megtartották.