Tetoválással hív oltásra egy moszkvai startup

Akár az éttermek forgalmát is felpörgethetik vele.

Ha valaki ma étterembe akar menni Moszkvában, egészen biztosan szüksége lesz egy QR-kódra. A személyre szabott kód arra való, hogy igazolja a beoltottságot, illetve adott esetben a negatív teszteredményt. A kód leolvasása nélkül se kocsmába, se étterembe nem engedik be az embert az orosz fővárosban.

A moszkvai hatóságok június 28-tól vezették be ezt az új szabályt annak érdekében, hogy visszaszorítsák a Delta variáns terjedését és a bizonytalankodó lakókat oltásra kényszerítsék – írja a Moscow Times.

Az Insider beszámolója szerint a legtöbben az telefonjukban hordják a személyre szóló QR-kódjukat, ám egy ételfutár szolgáltató most időszakos védettségi kódot ajánl tetoválás formájában. A futárcég összeállt az Everink Tattoo nevű kis startup vállalkozással, amelyik ideiglenes tetoválásokat készít. Ők most bárki számára elkészítik a személyre szabott védettségi kód másolatát, amelyet aztán a megrendelő a karjára ragaszthat.

Az ideiglenes tetoválások hatféle kivitelben kaphatók, és mindegyik 590 rubelbe azaz nagyjából 2400 forintba kerül. A moszkvaiak a tetoválást megrendelhetik a startup weboldalán keresztül, linket adva személyes kódjukhoz. A gyártási idő nagyjából tíz nap, a vízálló tetkó pedig nagyjából két hétig bírja. Az ételfutár cég  kiemelte,

a QR-tetoválások ráirányíthatják a figyelmet az oltás fontosságát, és közben a covid-19 miatt megtépázott kocsmáknak, éttermeknek is lendületet adhatnak.

Fontos azonban tudni, hogy a QR-kód önmagában nem elég az étterembe való bejutáshoz, mert a kóddal egyidejűleg személyi okmányt is be kell mutatni.