Merkelnél csak Biden méltatta jobban Európa és az Egyesült Államok partnerségi viszonyát

A német kancellár fokozott nemzetközi párbeszédet és partnerségi együttműködést sürget.

Angela Merkel német kancellár fokozott nemzetközi párbeszédet és partnerségi együttműködést sürgetett a globális kihívások kezelésére csütörtökön washingtoni látogatása során.

Az MTI azt írja, a német kormányfő mindenekelőtt az ENSZ szerepének erősítését tartja fontosnak, mint hangsúlyozta, cselekvőképesebbé kell tenni a világszervezetet, mert továbbra is az nyújtja a legjobb esélyt arra, hogy globális válasz szülessen a globális kihívásokra. A kancellár szerint erre a legjobb példa a koronavírus-járvány.

Merkel továbbá kiemelte Európa és az Egyesült Államok szoros partnerségi viszonyát is.

Nincs a világnak még két olyan régiója, amelyek ilyen mélyen és széles körben összefonódnának a közös értékeket és érdekeket tekintve, mint Európa és Észak-Amerika.

Merkel washingtoni látogatásának központjában Joe Biden amerikai elnökkel tartandó tanácskozása áll. Az amerikai elnök nem sokkal korábban Twitter-oldalán sziklaszilárdnak nevezte Washington és Berlin partnerségét, mint írta, elszántak abban, hogy az elkövetkező években a közös kihívásokat együttes erőfeszítésekkel oldják meg.

Merkel nem sokkal korábban Kamala Harris amerikai alelnökkel találkozott rezidenciáján. „Valóban nagyon jól együtt tudunk működni a közös értékeink erősítése érdekében” – mondta a német kancellár. Symone Sanders, Harris szóvivője szerint a két politikus geopolitikai fenyegetésekről és kihívásokról egyeztetett, különös tekintettel a transzatlanti kapcsolatok erősítésére, illetve a környezetvédelmi és a járványellenes együttműködés folytatására.