Őrizetbe vették a boszniai titkosszolgálat vezetőjét, mert diplomákat hamisított

Hirtelen lett egy diplomája neki is.

Hivatali visszaélés és pénzmosás gyanújával a szarajevói rendőrség őrizetbe vette szerdán Osman Mehmedagicot, a boszniai titkosszolgálat vezetőjét – közölte a Dnevni Avaz című szarajevói napilap az internetes oldalán.

A férfit a bosznia-hercegovinai ügyészség utasítása alapján fogták el, és azzal gyanúsítják, hogy diplomahamisításra használta hivatalát, de két szarajevói ház megvásárlásának gyanús ügylete miatt is vizsgálat alá került.

Az ügyészség egyelőre nem közölt több részletet az ügyben, a helyi sajtó azonban emlékeztet arra, hogy nem ez az első eset, hogy magas beosztású személy keveredik hivatali visszaélés, korrupció és hamisítás gyanújába.

Osman Mehmedagic neve néhány hete is felmerült, amikor a boszniai ügyészség a tuzlai Amerikai Egyetem három dolgozójának őrizetbe vételét rendelte el azért, mert a gyanú szerint hamis diplomával látták el a titkosszolgálat vezetőjét. A gyanúra az adott okot, hogy Mehmedagic életrajzában egyszer csak feltűnt egy korábban nem jelzett végzettség, amelyet a titkosszolgálati vezető az állítása szerint 2013-ban szerzett a tuzlai Amerikai Egyetemen.

(MTI)