Közép-Ázsiába is betört a delta variáns: Iránban korlátozásokat vezettek be

Nagyon megnőtt az új fertőzöttek száma.  

A koronavírus nagyon fertőző delta variánsának terjedése miatt Irán nagyobb városaiban újra bevezetnek olyan korlátozásokat, amelyeket korábban megszüntettek a járvány enyhülésének hatására – írja az MTI.

A járványban tavaly tavasszal Irán egyike volt azon országoknak, ahol a leggyorsabban terjedt a vírus, és mindvégig Irán volt az az ország a Közel-Keleten, amelyet leginkább sújtott a pandémia: 3,2 millióan fertőződtek meg a 84 millió lakosú országban, és a halálos áldozatok száma 84 ezer 627 volt vasárnap. Iránban négy hullámot tartottak számon az elmúlt 16 hónapban, és a hatóságok attól tartanak, hogy elkezdődik egy ötödik is.

Az új megfertőződések száma ugyanis a vírus delta változatának megjelenésével az utóbbi hetekben ismét nőni kezdett, július elején kétszer annyi volt már, mint június közepén.

Ezért most 275 városban – köztük a fővárosban, Teheránban – újra bevezették, hogy csak a legfontosabb üzletek, szolgáltatók lehetnek nyitva. Ezek a városok a járványügyi szempontból meghatározott narancsszínű vagy vörös zónákba tartoznak. A vörös zónába tartozó városokban utazási tilalom is lesz vasárnaptól.

A tömeges oltás üteme Iránban nagyon lassan halad, eddig a lakosságnak kevesebb mint két százalékát oltották be az Our World in Data nevű globális tudományos statisztikai honlap szerint. Teherán azt közölte, hogy 6,3 millió dózis vakcinát már beadtak.