Iránban a keményvonalas elnökjelölt nyert

Győzelme még nem hivatalos, de ellenfelei már elismerték vereségüket.

Iránban az állami média szerint már gratulált a keményvonalas Ebrahim Raiszi győzelméhez az elnökválasztáson ellenfele, a mérsékelt Abdolnaszer Hemmati – jelentette az iráni állami média szombaton.

Remélem, hogy kormánya – Ali Hamenei ajatollah vezetése alatt – virágzást és elégedettséget hoz országunk számára

– írta Hemmati levelében. Az MTI emlékeztet rá, hogy korábban az iráni belügyminisztérium azt közölte, a szavazatszámlálás még tart, a végleges összesítés csak vasárnapra várható, ám Haszan Róháni leköszönő elnök is megerősítette: megvan a győztes.

Gratulálok az embereknek a döntésükhöz. A hivatalos gratuláció még várat magára, de már tudjuk, ki kapott elegendő szavazatot a választáson, kit választott meg ma az ország.

Róháni a televízióban a győztes nevét nem mondta ki, de az AFP hírügynökség úgy tudja, Raiszi győzelmét mindhárom ellenfele, Instagramon, Twitteren vagy az iráni médiában elismerte.

Iránban pénteken tartottak elnökválasztást, a felmérések szerint a részvétel akár rekordalacsony is lehetett. Az előrejelzések is Raiszit tartották biztos befutónak.

A korábban Teherán főügyészi tisztségét betöltő Raiszi magáénak tudhatta a síita állam legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah támogatását is. A választáson eredetileg több mint hatszáz jelölt akart indulni, de az őket megrostáló, az állam iszlám jellegén őrködő, 12 tagú Őrök Tanácsa csak hét indulót engedélyezett.