Az Iszlám Állam áldozataira bukkantak egy tömegsírban

A 123 áldozat azonosítását hamarosan megkezdik a feltételezett családtagoktól vett DNS-minták alapján. Közben egyre több jel utal arra, hogy az Iszlám Állam nem tűnt el nyomtalanul.

Az Iszlám Állam egyik legsúlyosabb tömeggyilkossága 123 feltételezett áldozatának maradványait találták meg egy tömegsír feltárása során az iraki Moszul közelében – írja a BBC News. Az áldozatok maradványaiból vett DNS-mintákat most összehasonlítják a feltételezett áldozatok rokonaitól vett mintákkal – így próbálják azonosítani a halottakat.

Az áldozatok közül sokakat valószínűleg 2014. június 10-én végezték ki elképesztő kegyetlenséggel, miután az Iraki és Levantei Iszlám Állam terroristái megostromolták és elfoglalták az Irak északi területén található Badus községben található büntetés-végrehajtási intézetet. A börtön elleni támadásban legalább hatszázhetven, többségében síita muszlim fogvatartott lelte halálát. A börtön elfoglalása után a terrorszervezet először etnikai és vélt vallási hovatartozásuk alapján csoportokra osztotta a börtönben fogvatartott mintegy háromezer embert. A szunnita muszlimokat kiszabadították, majd az arra kiválasztott foglyokat teherautókra rakták, egy szakadékhoz szállították, és egyesével a szakadékba lőtték őket.

Néhány túlélő az események rekonstruálása során azt mondta, hogy azonnal beugrottak a szakadékba, és a rájuk eső további testek fedezékében menekültek meg. Beszámolók szerint az Iszlám Állam milicistái folyamatosan lőttek a szakadékba taszított minden még mozgó testre, beleértve a már meglőtt, fájdalomtól ordító férfiakat is.

A bagdadi törvényszék tömegsírok feltárásával foglalkozó részlegének vezetője vezetője, Jasmin Munzer a múlt héten közölte, hogy több mint száz család adott vérmintát a fővárosban, és tucatnyi másik család négy déli tartományban. Megjegyezte ugyanakkor, hogy öt másik tartományban kell még DNS-mintáka venni, mielőtt az azonosítási folyamat megkezdődhet.

Irakban eddig több mint kétszáz tömegsírt fedeztek fel, ezekben mintegy tizenkétezer ember maradványait tárták fel az ENSZ közlése szerint. Mindebből a nemzetközi szervezet joggal vonta le azt a következtetés, hogy az Iszlám Állam háborús bűnöket, emberiesség elleni bűncselekményeket és népirtást követett el a térségben.

Az Iszlám Állam hatalma csúcsán 88 ezer négyzetkilométernyi földterületet felett gyakorolt uralmat Irak keleti részétől egészen Nyugat-Szíriáig, és csaknem nyolcmillió emberre kényszerítették rá brutális uralmukat. A terület felszabadítása után derült fény a terrorszervezet által elkövetett bűnök nagyságrendjére, ideértve a tömeggyilkosságokat, kínzásokat, élve csonkolásokat, etnikai és felekezeti alapú támadásokat, valamint a nők és lányok ellen elkövetett brutális erőszakcselekményeket és szexuális rabszolgatartást.

Az Iszlám Állam „kalitfátusának” bukása óta több mint két és telt el már, ám a rémtetteiről ismert terrorszervezet továbbra sem nem múlt el nyomtalanul. Az Északkelet-Szíriában található al-Hol táborban, az Iszlám Állam feltételezett fegyvereseinek több mint huszonhétezer gyereke kallódik oktatás nélkül, borzalmas életkörülmények között. A tábort a terrorszervezet legyőzésében kulcsszerepet játszó kurd hatóságok őrzik.

Az AP június elején kölzölt riportjában azt írják, az egyetlen olyan intézmény, amely hatással lehet a táborban élő gyerekekre, az Iszlám Állam szervezetének megmaradt része.

A táborban a terrorszervezet egykori tagjainak hátramaradt családtagjai élnek, és nagy eséllyel itt húzza meg magát a terrorszervezet operatív munkatársainak és szimpatizánsainak megmaradt hálózata. Szíria keleti részén a szervezetnek ma is vannak alvósejtjei, amelyek alacsony intenzitással, de tovább folytatják tevékenységüket.

Az al-Hol táborban élő gyerekek nagy része még nem érte el a tinédzser kort, a kilátásaik és életkörülményeik egyaránt siralmasak, a legtöbben olvasni és írni sem tudnak, a helyzetük megoldását illetően pedig nem látszik nemzetközi érdeklődés és akarat.

A kurd hatóságok és a segélyszervezetek most attól tartanak, hogy a tábor a fegyveresek új generációját hozhatja létre.

Ezért arra kérik, a táborban élő külföldiek országait, hogy fogadják vissza a nőket és gyermekeket. A probléma az, hogy a kormányok gyakran úgy látják, hogy ezek a gyerekek inkább jelentenek veszélyt, mintsem, hogy megmentésre szorulnának.

Ezek a gyerekek az ISIS áldozatai

– mondta Sonia Khush, a Save the Children nevű szervezet szíriai műveleti igazgatója. Ahogy a riportban hozzátette: egy négyéves fiúnak valójában nincs ideológiája, csak törődésre és tanulásra van szüksége. Szerinte az ilyen táborok nem alkalmasak arra, hogy a gyerekek nőjenek fel bennük, hiszen itt nincs lehetőségük a tanulásra, a társas élet szabályainak elsajátítására, és feldolgozni sem tudják az általuk átélteket.

Az AP riportja szerint az al-Hol tábor két részlegből áll. A nagyobbikban körülbelül ötvenezer szíriai és iraki állampolgár tartózkodik, közülük mintegy húszezer gyermek, a többiek pedig nagyrészt az egykori terroristák felesége vagy özvegyei. A tábor másik, szeparált és szigorúan őrzött részében további kétezer nő él. Ők ötvenhét különböző országból származnak, és ezeket tartják az Iszlám Állam legelkötelezettebb támogatóinak. A tábornak ezen a részén közel nyolcezer gyermek él.

A tábor fő részlegében az UNICEF és a kurd hatóságok korábban huszonöt oktatási központot hoztak létre, de 2020 márciusa óta ezeket zárva tartanak a COVID-19 miatt. Az UNICEF és partnerei könyveket viszont továbbra is terjesztettek a gyerekek között, hogy önállóan tanulhassanak.

A tábor szeparált részében a hatóságok azonban egyáltalán nem tudtak oktatási központokat létrehozni. Ehelyett az ottani gyerekeket nagyrészt az anyjuk tanítja, a kurd tisztviselők szerint többnyire IS ideológiájára. A tábornak ebben a részében gyakran több családot összezsúfolnak; az orvosi létesítmények minimálisak, a tiszta vízhez való hozzáférés és a szennyvízelvezetés korlátozott. Télen a víz elárasztja a sátrakat, és többször tűz is keletkezett a gáztűzhelyeket főzéshez mellett fűtésre is használják.

Március végén az amerikai erők által támogatott kurd hatóság razziát folytatott a táborban, és őrizetbe vettek mintegy 125 feltételezett ISIS-katonát, köztük irakiakat és szíriaiakat. Az általuk alkotott alvó sejtek a táboron belül tisztogatásokat folytattak a terrorszervezet ideológiájának elhagyásával gyanúsított lakosok ellen. A meggyilkoltak közül többen informátorként is dolgoztak vagy a szabályok megszegésével prostituáltként próbáltak túlélni.

A kurdok vezette erők szerint ebben az évben a táborban az Iszlám Állam akitvistái legalább negyvenhét embert öltek meg. Amerikai tisztviselők ezt a számot inkább hatvanra becsülték.