Putyin a Hollywoodban jellemző macsó viselkedéssel magyarázta, hogy Biden gyilkosnak nevezte

Az orosz és az amerikai elnök jövő héten találkoznak Genfben.
Kapcsolódó cikkek

Vlagyimir Putyin szerint évek óta nem voltak olyan mélyponton az amerikai-orosz kacsolatok, mint most. Az orosz elnök jövő hét szerdán Genfben egyeztet Joe Bidennel. A Guardian cikke szerint a Fehér Ház már jelezte, hogy az amerikai elnök fel fogja vetni a Oroszországhoz köthető zsarolóvírusok kérdését, Moszkva Ukrajna elleni agresszióját, a másként gondolkodók bebörtönzését és egyéb konfliktusos kérdéseket is.

Az NBC-n pénteken sugárzott interjúrészletek szerint Putyin arról beszélt, hogy a két ország kapcsolata évek óta nem volt ilyen mélyponton. Az orosz elnök Donald Trumpot „rendkívüli egyéniségként, tehetséges emberként”, de impulzív személyként jellemezte, szerinte Biden karrierpolitikusként „gyökeresen különbözik” a „színes” Trumptól.

Biden a héten zajló, nyolcnapos európai látogatása elején úgy fogalmazott: „Nem keressünk konfliktust Oroszországgal. Mint mondta:

Stabil és kiszámítható kapcsolatot akarunk … de hogy egyértelmű legyek: az Egyesült Államok határozott és értelmes választ fog adni, ha az orosz kormány káros tevékenységet folytat

Putyint több olyan orosz disszidensről is kérdezték, akik halálát Moszkvához kötötték, például az egykori KGB-ügynök Alekszandr Litvinyenkóról, akit 2006-ban megmérgeztek. Putyin visszautasította felvetést és kijelentette: a Litvinyenko halálért felelős személyek egy része börtönbe került. Arra a felvetésre, hogy Joe Biden egy márciusi interjúban gyilkosnak nevezte, Putyin azt mondta: több tucat ilyen vádat hallott már. „Ez olyasmi, ami miatt a legkevésbé sem aggódom” – mondta Putyin, aki az ilyesmit a Hollywoodban jellemző „macsó viselkedés” számlájára írta. Putyin szerint az ilyen beszéd „az amerikai politikai kultúra része, ott normálisnak tekintik. Egyébként itt nem, itt nem tekinthető normálisnak.”

A legutóbbi az Egyesült Államok szerint Oroszországból indított zsarolóvírus-támadásokkal kapcsolatban Putyin tagadta, hogy bármilyen információja lenne ezekről az akciókról. Álhírnek minősítette a Washington Post információját, miszerint Oroszország  olyan fejlett műholdat szállíthat Iránnak , amely lehetővé tenné a Közel-Kelet katonai célpontjainak felkutatását.