Kilenc év után szabadult a börtönből egy nő Salvadorban, akit abortuszért korábban 30 évre ítéltek 

Az asszony nyolc hónapos terhesen teregetés közben megcsúszott és elesett, magzata meghalt, őt magát pedig abortusz miatt elítélték.

Feltételesen szabadlábra helyezett a salvadori bíróság helyi idő szerint hétfőn egy asszonyt, akit abortusz gyanújával korábban 30 év börtönre ítéltek.

Az MTI által közölt hír szerint a 28 éves Sara Rogel ügyvédje, az abortusz részleges legalizálásáért küzdő ACDATEE civil szervezet munkatársaként dolgozó Karla Vaquerano azt mondta, a nőt – aki büntetéséből közel kilenc évet már letöltött – ártatlanul tartották börtönben.

A főügyészség pénteken jelentette be, hogy nem fellebbezi meg a bíróság döntését.

Rogel 2012-ben, nyolc hónapos terhesen teregetés közben megcsúszott, és elvesztette az eszméletét. Bár a családja azonnal kórházba vitte, a magzata meghalt, őt magát pedig abortusz gyanújával a hatóságok azonnal őrizetbe vették.

Az ACDATEE jogi fellépése nyomán a nő büntetését korábban 10 évre csökkentették, 2022 októberében járt volna le.

Salvadorban van érvényben a világ egyik legszigorúbb abortusztörvénye: a közép-amerikai országban a művi abortuszt semmilyen körülmények közt nem engedik, a magzatelhajtásért – és ide sorolják a spontán vetélést is – akár 50 év börtönbüntetést is kiszabhatnak.