A Wizz Airnél attól tartanak, hogy az Európai Unió elriasztja az utazni vágyókat

A cég vezérigazgatója problémásnak tartja a beutazási szabályok átpolitizálódását.

Az európai fogyasztók vágynak az utazásra, de az országonként folyamatosan változó karanténszabályok és tesztkötelezettségek elriaszthatják az utazni tervezők egy részét – ecsetelte a Wizz Air vezérigazgatója, Váradi József.

A Portfolio írta meg, hogy a légitársaság vezetője leginkább az Európai Uniót okolja a kialakult helyzetért, mert szerinte utazási korlátozások koordinálása egy átpolitizált folyamat lett, minek következtében megjósolhatatlan, hogy milyen szabályokat vezetnek be a döntéshozók. Példaként említi, hogy Franciaország és Németország nemrég korlátozásokat vezetett be az Egyesült Királyságból érkező, nem halaszthatatlan beutazásokra, indoklásuk szerint azért, mert az indiai variáns terjedni kezdett a szigetországban. Egyes vélemények szerint viszont emögött politikai okok is meghúzódtak a covid-vakcinák szállítása körüli ellentétek miatt. Váradi szerint a brit példa jól illusztrálja, hogy a politikai érdekek hogyan befolyásolják az utazási szabályokat, tekintve, hogy az Egyesült Királyságban magasabb az átoltottság, mint az EU-ban.

Nincs semmi gond az emberek utazási hajlandóságával, a problémákat a kormányok korlátozó intézkedései jelentik

– adott hangot aggályainak a Wizz Air feje.

Az uniós országok már tárgyaltak arról, hogyan fognak nyitni a nyáron a turisták számára, de arról, hogy ez mikor, hogyan és milyen feltételekkel történik, az egyes országok nemzeti szinten hoznak döntést és nem kötelesek követni azt, amit az európai intézmények javasolnak.