Magyarország ma is megvétózott egy uniós szerződést

Ezúttal egy 20 éve létező szerződést nem írtunk alá, így nem lehet megújítani.

Magyarország az utóbbi időszakban sorra akadályozza meg egyedüli tagállamként az Európai Unió külpolitikai lépéseit. Korábban Oroszország, Kína, és az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán is vétóztunk.

Most pedig egy 20 éve fennálló, 79 afrikai, karibi és óceániai országgal kötött szerződés megújítását fúrtuk meg, szúrta ki a Telex a Reuters cikkét. Szijjártó Pétert idézve a lap azt írja, Magyarország nem tudja támogatni az elsősorban emberi jogokra, kereskedelmi-, fejlesztési-, klímavédelmi és migrációs kérdésekre vonatkozó keretmegállapodásokat tartalmazó, úgynevezett Cotonoui Megállapodás megújítását, mivel ez a megállapodás „több migránst engedne be az Unió területére”. Szijjártó arról is panaszkodott, hogy

az összes indítványunkat lesöpörték az asztalról, ezért sem adjuk a nevünket a megállapodáshoz.

Az új megállapodás megújításához mind a 27 tagállam egyetértésére lenne szükség. A migrációs fejezetek egyébként a migránsok visszafogadásáról, az irreguláris migráció szabályozásáról és egyéb, alapvetően az illegális migrációt megakadályozni hivatott dolgokról szól.

Kapcsolódó
A magyar vétók mutatják, hogy így nem lehet uniós külpolitikát csinálni
Legutóbb az izraeli-palesztin konfliktust elítélő nyilatkozatot vétóztuk meg, de általában megakadályozunk mindent, ami rossz Oroszországnak vagy Kínának. Magyarország a saját érdekeiben feszíti az EU külpolitikáját, de ezt csak egy szintig lehet csinálni, és csak akkor, ha nincsen tétje.