Ausztriában is kinyitnak jövő héten – íme a részletek

Egy-két kivételt leszámítva újraindul minden nyugati szomszédunknál.  

Ausztriában május 19-én, azaz jövő szerdán kinyitnak a hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is – jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfő délután.

A döntés alapját egyfelől a járványügyi mutatók – a vártnál kedvezőbb – alakulása, másfelől az oltások előrehaladása és a kiterjedt tesztelés jelenti. Ausztriában október 5-e óta először hétfőn regisztráltak ezernél kevesebb új koronavírusos megbetegedést, és azok száma, akik legalább az első adag oltást megkapták, meghaladta a két és félmilliót.

A kancellár hangsúlyozta, a nyitás legfontosabb alappillére a távolságtartás és a maszkviselés mellett a május 19-étől életbe lépő “zöld útlevél” lesz, mely ugyan még nem egységes digitális formában jelenik meg, de a beoltottaknak, a gyógyultaknak és a negatív koronavírus teszttel rendelkezőknek szabad belépést biztosít az élet különböző területein. Mindenkinek a saját igazolása szolgál majd belépőül – a kereskedelmi egységek és a múzeumok kivételével – az újra nyitó éttermekbe, hotelekbe, a kulturális és sport rendezvényekre is.

Az elmúlt napon közel 800 új fertőzést és tíz koronavírusos halottak regisztráltak Ausztriában.