Francia külügyminiszter: Putyin lesz a felelős, ha Navalnij meghal

Párizs szerint Oroszország az utóbbi időben háromféle értelemben is nagyon messze ment.

Az Európai Unió Vlagyimir Putyin orosz elnököt és az orosz hatóságokat fogja felelősnek tartani azért, ha meghalna a bebörtönzött és éhségsztrájkot folytató ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij, valamint újabb szankciókat vezetnének be Moszkva ellen – jelentette ki Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter egy csütörtöki tévéinterjújában.

„Tűrhetetlen az a könyörtelen üldöztetés, amelyet Navalnijnak el kell szenvednie. Élete veszélyben van. Reméljük, nem történik meg a legrosszabb, de nagyon határozottnak kell lennünk, vagyis szankciókat kell hozni” – tette hozzá a miniszter a France 2-nek.

Le Drian szerint Oroszország az utóbbi időben háromféle értelemben is nagyon messze ment. Először is a belföldön érvényesülő tekintélyelvűségben, amire példának a Navalnij-ügyet mondta. Azután a kifelé irányuló megfélemlítésben, provokációban. Erre említette példának, hogy Moszkva több tízezer katonát vonultatott föl az ukrajnai határ közelében. Harmadészt pedig a más országok belügyeibe való beavatkozásban, mert szerinte Oroszország próbálja támadni a demokrácia nyugati működési módját.

Mindazonáltal úgy ítélte meg, hogy most már inkább párbeszédre van szükség Moszkvával, mint büntetőintézkedésekre. „Putyin kellemetlen szomszéd… néha veszélyes, de még mindig ő van hatalomban, ezért továbbra is beszélnünk kell vele. Nem hiszem, hogy Oroszország katonai akciót akarna indítani Ukrajna ellen, de katonák állomásoztatása a határ közelében azzal a veszéllyel jár, hogy baleset vagy valamilyen incidens történik” – mondta.

(MTI)