Elrendelték egy olasz bróker őrizetbe vételét a Vatikán vizsgálata után

Úgy tűnik, csalt egy épület adásvételénél.

Az olasz igazságszolgáltatás elrendelte Gianluigi Torzi olasz bróker őrizetbe vételét, akit korábban feltételesen szabadlábra helyezett a Vatikán annak a vizsgálatnak a keretében, amelyet a szentszék által befektetésként megvásárolni kívánt londoni ingatlan adásvételével kapcsolatos szabálytalanságok miatt folytatnak.

A római pénzügyőrség közleményében jelezte: végrehajtja az őrizetbe vételi parancsot Torzi ellen, aki olasz sajtóértesülések szerint Londonban tartózkodik.

A közlemény szerint az őrizetbe vételi parancsot a vatikánvárosi állami ügyész által benyújtott jogsegély iránti kérelem alapján adták ki.

Ezenkívül elrendelték Giacomo Capizzi, Alfredo Camalo és Matteo del Sette könyvelők eltiltását hivatásuk gyakorlásától fél évre, akiket olyan számlák miatt vizsgálnak, amelyeket nem létező ügyletekről adtak ki.

Torzi ellen a vatikáni ügyészség a londoni Slone Avenue utcában található épület vásárlásával kapcsolatban folytat vizsgálatot. A szentszék befektetésként kívánta megvásárolni a korábban a Harrods üzletlánchoz tartozó épületet, ám miközben Torzi 15 millió eurós hasznot szerzett belőle, a Vatikán számára az üzlet hatalmas veszteség volt.

A bróker a vásárlás során saját nevére íratta az épületet birtokló cég részvényeit, majd ezekért cserébe a Vatikánt zsarolta. Az eredetileg több mint 90 millió euróra becsült londoni ingatlanon a Vatikán legalább ötven millió eurót veszített, más számítások szerint a veszteség meghaladja a 350 milliót.

A 2016-tól dagadó botrány 2019 októberében került nyilvánosságra, amikor a vatikáni ügyészség a szentszéki államtitkárságon házkutatást tartott, és öt vatikáni dolgozót kitiltott a pápai állam területéről. Köztük szerepelt Alberto Perlasca, a szentszéki államtitkárság adminisztratív ügyekkel foglalkozó első szekciójának irodavezetője, valamint Tommaso di Ruzzi, a vatikáni pénzügyi információs hatóság (Aif) igazgatója is.

Torzit a Vatikánban zsarolással, sikkasztással, többszörös csalással és pénzmosással gyanúsítják, a vatikáni büntetőjog szerint akár 12 év börtönbüntetést is kaphat.

(MTI)