Szlovák kormányválság az orosz vakcina miatt 

Erre még Orbán Viktor sem ragadtatta magát – mondta a szlovák kormányfőt bíráló gazdasági miniszter.

Igor Matovic kormányfő már korábban több koalíciós partnerével szembekerült az orosz vakcina beszerzése miatt, de a kormány szerdai ülése után kirobbant a válság, Richard Sulik gazdasági miniszter a kormány átalakítását követelte – írja a Paraméter.

Jelezte, nem akarja megbuktatni a koalíciót, jelenlegi felállásában azonban a kormány nem bír a járvánnyal, ezért szerinte nem csak Marek Krajcí egészségügyi miniszternek kell mennie, mélyebb átalakítások kellenek.

Az ÚJ Szó szerint régóta feszültség van a koalícióban, a helyzeten a Szputnyik V megvásárlása tovább rontott, a vakcina használatát a kormányfő koalíciós partnerei ellenzik. A Körkép beszámolója szerint Richard Sulík, a SaS elnöke, párttársával Ivan Korcok külügyminiszterrel közösen tartott  sajtótájékoztatóján ugyanakkor azt mondta, nem a Szputnyik megvásárlása a probléma, hanem az, hogy Igor Matovic kiállt az orosz vakcinát Szlovákiába szállító gép elé sajtótájékoztatót tartani.

Koronavírus - Még több hír a témában

Sulík szerint

erre még Orbán Viktor sem ragadtatta magát. (…) Aligha tudunk így tovább működni. (…) Eljött az ideje, hogy átszervezzük a kormányt

– tette hozzá és jelezte, Zuzana Caputová államfővel is tárgyalni fog, bár nem tartja elfogadható alternatívának az előrehozott választásokat.

Kapcsolódó
A szlovák államfő nem örül neki, hogy vettek kétmillió adag orosz vakcinát
A gyógyszerfelügyelet vezetője szerint számos kockázattal járhat a Szputnyik használata.