Izrael most már tényleg fellélegezhet, hatalmas siker a Pfizer oltása

95,8 százalékos a Pfizer-vakcina hatékonysága, jelentősen enyhítenek a korlátozásokon.

Az oltásban élen járó Izrael jelentősen enyhíti a korlátozásokat, miután az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a vizsgálatok azt mutatják, hogy a koronavírus okozta megbetegedések kockázata 95,8 százalékkal csökkent azoknál az embereknél, akik mindkét adagot megkapták a Pfizer vakcinájából. A láz és a légzési nehézségek megelőzésében még jobbak a mutatók, ezek kialakulását 98 százalékos hatékonysággal akadályozza meg az oltás.

Vasárnaptól kinyithatnak az üzletek, éttermek, könyvtárak, múzeumok, állatkertek és turisztikai látványosságok, de továbbra is előírják a maszkviselést és a távolságtartást. Más helyszínek, mint az edzőtermek, szállodák és zsinagógák egyelőre oltási igazolvánnyal lesznek látogathatók. A hat hónapig érvényes igazolványt az egészségügyi minisztérium állítja ki, egy héttel a második oltás után. Újra lehet  koncerteket és sporteseményeket is rendezni, zárt térben legfeljebb 300, a szabadban maximum 500 résztvevővel.

Jelenleg Izraelben a legmagasabb az átoltottsági arány a világon, a 9 milliós országban a lakosság több mint 49 százaléka kapta meg már legalább az első dózist az oltóanyagból. Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerint a következő két hétben az 50 év feletti izraelieknek már a 95 százaléka be lesz oltva.