Még egy hétig gondolkodik az illetékes holland bíróság azon, hogy jogszerű-e a kijárási tilalom bevezetése

Ha úgy döntenek, hogy igen, hatályon kívül kell helyezni.

Hollandiában, az éjszakai kijárási tilalom esetleges feloldásának ügyében eljáró bíróság azt közölte, további egy hétre van szüksége annak eldöntésére, hogy a kormánykoalíció jogosult volt-e a rendkívüli hatáskörök alkalmazására a koronavírus-járványban, addig azonban érvényben kell tartani a kijárási tilalmat elrendelő határozatot – jelentette a holland sajtó pénteken.

Egy civil szervezet által benyújtott kereset ügyében eljáró hágai bíróság kedden a koronavírus-járvány megfékezésére januárban bevezetett éjszakai kijárási tilalom azonnali feloldására szólította fel a holland kormányt, mondván, a vonatkozó törvény értelmében nem volt vészhelyzet a tilalom bevezetésekor.

A holland kormány a kijárási tilalmat a polgári hatóságok rendkívüli hatásköréről szóló törvény alapján vezette be. A szabályozás lehetővé teszi a kormány számára, hogy rendkívüli állapot okozta kivételes helyzetben a rendes jogalkotási folyamat mellőzésével léptessen hatályba intézkedéseket. Az ügyben első fokon eljáró bíróság ítéletében azt állapította meg, hogy az intézkedés meghozatalakor nem állt fenn vészhelyzet Hollandiában, ezért a kormánykoalíció nem volt jogosult a rendkívüli hatáskörök alkalmazására a szóban forgó korlátozás végrehajtását illetően.

Az elsőfokú ítéletet a holland kormány megfellebbezte. A helyi sajtó tájékoztatása szerint a másodfokon eljáró bíróság pénteken megerősítette: az éjszakai kijárási tilalmat elrendelő intézkedést mindaddig érvényben kell tartani, amíg a bíróság végleges döntést nem hoz. Marie-Anne Tan-de Sonnaville elnöklő bíró a tárgyaláson azt mondta: a bíróság jövő pénteken hoz írásbeli határozatot arról, hogy hatályon kívül kell-e helyezni a korlátozó intézkedést.

Sajtóinformációk szerint a holland kormány hamarosan szavazhat a január végén elrendelt éjszakai kijárási tilalmat megerősítő, a hét folyamán kidolgozott szabályozásról. A holland parlament alsóházának törvényhozói, köztük ellenzéki pártok csütörtökön, egyértelmű többséggel jóváhagyták az új jogszabályt.

Az illetékes holland közegészségügyi intézet pénteki tájékoztatása szerint a koronavírus-fertőzések a második egymást követő napon több mint 25 százalékkal haladták meg a heti átlagot az országban. Pénteken 4761 esetben lett pozitív a vírusteszt eredménye Hollandiában, ami kilenc százalékos emelkedést jelent az egy héttel ezelőtt feljegyzett esetekhez képest. A hét folyamán feljegyzett napi átlag ezzel 3733-ra emelkedett.

Koronavírussal jelenleg 1943 embert ápolnak kórházban, ez két százalékkal magasabb az egy hete feljegyzett adatoknál. A hét folyamán 328-an váltak a kórokozó áldozatává. Az adat nagyjából megegyezik a múlt heti esetszámokkal. Megjelenése óta 1 047 400 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 15 138-an haltak meg a vírus okozta betegség szövődményeiben Hollandiában.

(MTI)