A 2009-es pénzügyi válság óta nem esett akkorát a német gazdaság, mint tavaly

A negyedik negyedévben azonban minimálisan még növekedni is tudtak.
Kapcsolódó cikkek

A német gazdaság 2020 végén annak ellenére is enyhén növekedett, hogy a koronavírus második hulláma miatt új korlátozásokat vezettek be. A Szövetségi Statisztikai Hivatal pénteki bejelentése alapján a Handelsblatt arról ír, hogy a bruttó hazai termék októbertől decemberig 0,1 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest.

A Reuters által korábban megkérdezett közgazdászok stagnálásra számítottak. Novemberben a szövetségi kormány az egyre növekvő számú fertőzés miatt bezáratta az éttermeket, a kulturális és szabadidős létesítményeket, később pedig kiskereskedelmi üzleteket is.

A statisztikai hivatal tehát egy korábbi becslést: Európa legnagyobb gazdasága tavaly 5,0 százalékkal zsugorodott. Ez a legnagyobb visszaesés a 2009-es pénzügyi válság óta, akkor a gazdasági teljesítmény 5,7 százalékkal zsugorodott. A szövetségi kormány úgy számol, hogy 2021-ben már három százalékos növekedés várható, azonban a válság előtti szintet várhatóan csak 2022 közepén érik el újra.

A Handelsblatt hozzáteszi: más európai országokkal összehasonlítva Németország jól állta a sarat 2020-ban. A francia bruttó hazai termék 2020-ban 8,3, a spanyol 11 százalékkal csökkent. A világ legnagyobb gazdasága, az Egyesült Államok 3,5 százalékos visszaesésről számolt be, míg a második legnagyobb Kína 2,3 százalékos növekedést regisztrált.