Életfogytiglanra ítélték a német neonácit, aki meggyilkolt egy CDU-s politikust

Be is ismerte tettét a szélsőjobboldali aktivista, aki fejlövéssel végezte ki áldozatát, aki kertjében pihent.

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték csütörtökön az utóbbi évek egyik legsúlyosabb németországi politikai bűncselekménye, egy Hessen tartományi helyi politikus elleni gyilkosság elkövetőjét – írja az MTI.

A frankfurti tartományi felsőbíróság ítélete szerint a 47 éves Stephan Ernst a lehető legsúlyosabb büntetés, tényleges életfogytiglani szabadságvesztés jár, amiért megölte Walter Lübcke kereszténydemokrata (CDU) politikust, a Kassel kerületi tartományi államigazgatási hivatal vezetőjét.

Ernst 2019. június 2-án egy fejlövéssel kivégezte Walter Lübckét, aki éppen családi házának kertjében pihent.

A bűncselekményt Németország második világháború utáni történetének első szélsőjobboldali indíttatású politikai gyilkosságaként tartják számon.

Az áldozat 2015-ben vált szélesebb körben ismertté, annak révén, hogy erőteljesen kiállt az országba érkező menedékkérők befogadása mellett, és élesen bírálta a menedékkérők előli elzárkózást pártolókat. A 65 éves korában megölt helyi politikus állásfoglalása heves bírálatokat váltott ki, halálos fenyegetéseket is kapott.

Gyilkosa büntetett előéletű, korábban a neonáciként számon tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) aktivistája volt, és 2009-ben felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mert részt vett a Szakszervezetek Országos Szövetsége (DGB) egy május 1-jei felvonulása elleni szélsőjobboldali támadásban. A hatóságok a gyilkosság közvetlen indítékaként azt állapították meg, hogy a szélsőjobboldali, idegenellenes nézeteket valló elkövető felháborodott az áldozatnak a menedékkérők befogadásáról szóló 2015-ös kijelentésein.

Kiemelt kép: A Walter Lübcke CDU-politikus meggyilkolásával vádolt Stephan Ernst a tárgyalóterembe érkezik perének újabb tárgyalására a hesseni tartományi felsőbíróságon, Frankfurtban 2020. június 30-án. A szélsőjobboldali nézeteket valló Ernst a vádirat szerint 2019. június 2-án lelőtte a Német Kereszténydemokrata Unió, a CDU hesseni politikusát, Lübckét, aki 2015-ben erőteljesen kiállt az országba érkező menedékkérők befogadása mellett, és élesen bírálta a menedékkérők előli elzárkózást pártolókat. MTI/EPA/Pool/Boris Rössler