Rendőröket ért komoly támadás Bécsben szilveszter éjjel, megszólalt a belügyminiszter

Szír és iraki randalírozók csaptak össze a rendőrökkel, akikre petárdát is dobtak.

Jelentős politikai felhangokat váltott ki az amúgy csendes bécsi szilveszter egyik eseménye.

A Die Presse beszámolója szerint a Favoriten negyedben utcai randalírozók csaptak össze rendőrökkel, utóbbiak elé petárdát dobtak; egy karácsonyfát felgyújtottak. A rendőrök kilenc embert letartóztatattak. Az előállítottak közt van szír, iraki és osztrák állampolgár is. Miközben a rendőrökre támadtak, az APA osztrák hírügynökség szerint „Allah Akbar” kiáltás is hallatszott. Több üzlet kirakatát betörték, újságosbódékat, padokat rongáltak meg, petárdákkal, robbanóeszközökkel rágógumi– és bankautomatákat tettek tönkre. Állítólag egy ékszerüzletbe is megpróbáltak betörni.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter elítélte a zavargást. „A párhuzamos társadalmaknak nincs helye hazánkban – hangoztatta. – Aki nem tud azonosulni a társadalmi értékeinkkel, és ezeket megpróbálja megzavarni, annak számolnia kell minden jogkövetkezménnyel.”

A Die Presse megjegyzi, hogy épp ebben a negyedben, azaz Favoritenben augusztusban rendbontás történt kurd és török ​​nacionalista tüntetők között. Az Osztrák Szabadságpárt kitoloncolást követel az ügy kapcsán.

Az osztrák belügyminisztérium jelentése szerint ugyanakkor csendesen telt a bécsi szilveszter idén. A közterületeken – szól a tájékoztatás – az állampolgárok jellemzően betartották a járványügyi előírásokat.

Kapcsolódó
„Csak” 861 autót gyújtottak fel Franciaországban szilveszterkor
Öt éve nem volt ilyen alacsony a felgyújtott járművek széma, a kijárási korlátozásoknak tulajdonítják a visszaesést.

Képünk illusztráció: Hans Punz  APA / AFP