Karácsony másnapjától lezárják Ausztriát

Január közepére pedig újabb tömeges tesztelést szerveznek – jelentette be a kancellár.

December 24-én és 25-én maradnak a mostani, enyhébb korlátozások Ausztriában, 26-tól azonban újra lezárják az országot – mondta el pénteki sajtótájékoztatóján Sebastian Kurz kancellár. Ez azt jelenti, hogy karácsony másnapjától ismét jönnek az egész napos kijárási korlátozások, vagyis az otthonát mindenki csak munka, másoknak történő segítségnyújtás, alapvető szükségletek ellátása és egészségügyi séta céljából hagyhatja el.

Január 17-ig nem nyitnak ki a nem létfontosságú üzletetek, a fodrászatok, a kozmetikák, és a vendéglátóipari egységek. Az iskolák a téli szünet után január 17-ig távoktatással fognak működni – írja az osztrák közszolgálati média honlapja. A január 18-a előtti hétvégén újabb tömeges tesztelést fognak szervezni és ha ezen valaki nem vesz részt, akkor annak a lezárás mindenképpen január 25-ig fog tartani.

Kurz szerint egész Európa számára drámai a prognózis, és ugyan Ausztriában jelenleg stabilak a számok, másutt viszont nagyon megemelkedtek az új esetek. A kancellár a sajtótájékoztatón úgy vélte, hogy 2021 nyarára térhet vissza az élet a normális kerékvágásba.