Trump az Iszlám Államnál is rosszabbat hívhat életre, ha hazahívja a katonákat

A gyors csapatkivonásból egyedül iszlám szélsőségesek nyerészkednének.

Mitch McConnell, az amerikai szenátus republikánus többségének vezetője határozottan óva intette Donald Trump elnököt attól, hogy felgyorsítsa az Afganisztánban és Irakban szolgáló amerikai katonák kivonását, amely szerinte tápot adna a szélsőségesek propagandájának.

Az Egyesült Államok elhamarkodott távozásának következménye még annál is súlyosabb lehet, mint az Obama-féle 2011-es iraki kivonulásé, amely az Iszlám Állam felemelkedéséhez vezetett

– jelentette ki hétfőn a szenátusban Mitch McConnell, aki az elnök politikai szövetségesének számít.

Az Egyesült Államok ezzel szerinte „magára hagyná” szövetségeseit, és átadná a terepet a táliboknak Afganisztánban, lehetővé téve az Iszlám Állam és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat újbóli megerősödését – idézi az MTI.

A CNN és a New York Times hétfői beszámolói szerint a védelmi minisztérium utasítást kapott, hogy készítse elő 2000 katona Afganisztánból és 500 katona Irakból való kivonását, amit végrehajtanának még mielőtt január 20-án lejár Donald Trump elnöki mandátuma. A lépéssel mindkét országban mintegy 2500 amerikai katona maradna.

A Pentagon nem erősítette meg ezeket a információkat, de hozzátette, hogy a vonatkozó lépéseket az elnöki még ezen a héten bejelentheti.

November eleji menesztése előtt Mark Esper volt védelmi miniszter ragaszkodott ahhoz, hogy legalább 4500 amerikai katona Afganisztánban maradjon, amíg a kabuli kormány megdöntésére törekvő tálib lázadók nem teljesítik harci tevékenységük jelentős csökkentésére tett ígéretüket.

Az afgán kormány és a tálibok béketárgyalásai jelenleg zajlanak Washington és a lázadók megállapodása alapján, amelyben a lázadók az amerikai csapatok 2021 közepéig való kivonását szabták feltételül.

„Egy felgyorsított kivonulás azonban csak a rosszakaróinknak szerezne örömet” – figyelmeztetett McConnell, aki szerint ez „nagy propaganda sikert jelentene a jelenleg meggyengült és szétzilált al-Kaidának”.

A látványt, ahogy az amerikai katonák hátrahagyják létesítményeiket és berendezéseiket (…) az amerikai megaláztatás és vereség szimbólumaként, valamint az iszlamista szélsőségesek győzelmeként fogják sugározni világszerte

– hangsúlyozta az amerikai szenátus republikánus többségének vezetője.

Kiemelt kép: Az Irán támogatását élvező Katáib Hezbollah síita milícia tagjai egy megtaposott, amerikai transzparenst égetnek az Egyesült Államok iraki nagykövetségénél 2020. január 1-jén. A tüntetések előző nap kezdődtek tiltakozásul az amerikai erők iraki légicsapásai ellen. Az Egyesült Államok december 29-én hajtott végre légicsapásokat Irakban és Szíriában a Katáib Hezbollah síita milícia öt létesítménye ellen, az akcióban 25 milicista meghalt. Fotó: MTI/EPA/Murtadzsa Latif