Újabb kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen

Az új menekültügyi eljárások ellentétesek az uniós joggal.
Kapcsolódó cikkek

Az Európai Bizottság pénteken kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben az uniós menekültügyi jogszabályok helytelen alkalmazása miatt — tudta meg a Népszava.

Mint írják, a brüsszeli testület szerint az érintett magyar törvényben és a koronavírus-járványra adott válaszként bevezetett rendeletben meghatározott új menekültügyi eljárások ellentétesek az uniós joggal, különösen a menekültügyi eljárásokról szóló irányelvvel. Az új magyar szabályok szerint, mielőtt a nem uniós állampolgárok Magyarországon igényelhetnének nemzetközi védelmet, egy Európai Unión kívüli magyar nagykövetségen kell szándéknyilatkozatot benyújtaniuk, majd ezt követően egy speciális beutazási engedély birtokában léphetik csak át a magyar határt.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy ezek a szabályok jogellenesen korlátozzák a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférést. Ellentétes a menekültügyi eljárásokról szóló irányelvvel, mivel kizárja a folyamatból azokat a személyeket, akik Magyarország területén vagy a határain tartózkodnak attól, hogy ott nemzetközi védelemért folyamodjanak. A Népszava szerint Magyarországnak 2 hónap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a Bizottság által felvetett érvekre, ellenkező esetben az uniós testület a következő szakaszba lépteti az eljárást.

A magyar parlament és kormány azután döntött az új előírásokról, hogy az Európai Unió Bíróságának ítéletét követően bezárta a tranzitzónákat.

Kiemelt kép: AFP