A szlovák államfő elunta a káoszt, kiszámíthatóbb járványügyi döntéseket kér

Zuzana Caputová is bizonytalan, világos beszédet vár. Közben az országos tesztelés mellett újra emlegetik a teljes zárlatot is.

A szlovák államfő közösségi oldalán bírálta a koronavírus-járvány elleni intézkedéseket, amelyekről pillanatnyilag kaotikusak, zavarosak az információk, írja a Paraméter. Zuzana Caputová azt írta, az utóbbi időben egyre inkább eluralkodott a bizonytalanság érzése az emberekben, ezért egy olyan időszakban, amikor újabb szigorítások várhatóak, racionális, indokolt, tárgyilagos és kiszámíthatóbb döntések kellenek.

Azt is kérte, az illetékesek világosan kommunikáljanak arról, mit és milyen feltételekkel terveznek megvalósítani.

Nehéz helyzetben vagyunk, különösen úgy, ha néhány hét múlva beteljesülnek az előrejelzések a több ezer kórházi ápoltról. Sokkal inkább szükség van nyugalomra és biztonságra, mint máskor.

Úgy vélte, az embereknek nagy erőre, elszántságra lesz szükségük, hogy átvészeljék ezeket a nehéz heteket.

Elszántságra, melyet elveszítünk a bizonytalanságban és a stressz során, melyet az eredményez, hogy naponta többször is más-más tervek hangzanak el, melyek néhány órával később megváltozhatnak. Egy olyan helyzetben, amikor igyekeznünk kellene megszerezni vagy visszanyerni az emberek bizalmát. Egy olyan helyzetben, amikor felelőtlennek minősítik azokat is, akik pusztán félnek.

Zuzana Caputová szerint itt az idő, hogy végre felkészítsék a kórházakat, biztosítsák az egészségügyi személyzetet akár külföldről is, és alternatív megoldásokat találjanak arra az esetre, ha a betegek száma meghaladja a kórházak kapacitását. Meg kell oldani, hogy biztosítsák a sürgős egészségügyi ellátást a kórházak korlátozott működése mellett. Az államfő emlékeztetett arra, hogy találkozik olyan emberekkel, akik maszkot viselnek, fegyelmezetten viselkednek, segíteni szeretnének ebben a bizonytalan időszakban.

Ma Önök, a polgáraink jelentik számomra a biztonságot. Köszönöm Önöknek. Sikerülni fog!

Közben megszólalt az orvosok szakszervezetének elnöke is, aki az országos tesztelést bírálta.

Szerinte már olyan súlyos a helyzet, hogy beszélni kell az országos lezárásról, az úgynevezett lockdownról. Peter Visolajsky a központi válságstáb ülése alatt arról beszélt, hogy nem látja értelmét egy-két hetet várni az országos tesztelésre, amelynek ugyanaz lesz a hatása, mint a teljes országzárnak.

Szerinte a tesztelés után nagyjából egymillió embernek kellene karanténba vonulnia, ami hatással lenne az üzemekre is.

Az eredmény ugyanaz lesz, csak máshogy fogják nevezni.

Visolajsky a kórházakat Patyomkin-falvaknak nevezte, szerinte az ágyak hivatalos száma és a hivatalos személyzeti kapacitás gyakran nem felel meg a valóságnak. Figyelmeztetett rá, hogy a járványt nem lehet legyőzni a kórházakban, csak a kórházi fázis előtt.

Ha elérjük azt a stádiumot, amikor elkezdenek megtelni a kórházak, erősen be kell húzni a kéziféket

– hangsúlyozta, majd hozzátette: az időbe telik, amíg a szigorú óvintézkedések éreztetni fogjákk a hatásukat.

 

Kiemelt kép: MTI/EPA/Jakub Gavlak