Izrael egy hónap bezártság után enyhít az országos karanténon

Már az otthonuktól egy kilométernél távolabbra is mehetnek az emberek.
Kapcsolódó cikkek

Az izraeli kormány döntésének értelmében enyhítenek az országos karanténon, miután jelentősen csökkent az új koronavírus-fertőzöttek száma, írja a BBC.

Vasárnaptól az emberek már egy kilométernél távolabbra is elhagyhatják otthonaikat, az óvodák újranyitnak és az éttermek is kiszolgálhatnak újra elvitelre. Emellett a strandok, nemzeti parkok is megnyitnak a látogatók előtt.

A miniszterelnök a karantént nagyszerű sikernek értékelte. Izrael volt egyébként az első ország a világon, amelyik másodszor is ilyen drasztikus lépéshez folyamodott.

A járvány kezdete óta Izraelben 300 ezer fertőzöttet azonosítottak és 2128-an haltak meg a betegségben.

A kormányt rengetegen dicsérték tavasszal, hiszen a szükséges óvintézkedések korai bevezetésének köszönhetően nagyon alacsony volt a halálozási ráta a többi országhoz képest. A második hullámban viszont elvesztették a harcot, itt volt ugyanis a világon a legtöbb fertőzött és áldozat lakosságarányosan.

Szeptember közepén kilencezer új eset volt a negatív csúcs, ez csütörtökön már 1608-ra csökkent.

A pozitív tesztek aránya 4.5 százalék, ami szintén a legalacsonyabb július közepe óta, a reprodukciós érték pedig 0.62, ami szintén jónak mondható.

A statisztikák ellenére Yuli Edelstein egészségügyi miniszter figyelmeztetett, hogy hosszú út áll még a nemzet előtt, mire visszatérhet a régi élet.

Kiemelt kép: Mostafa Alkharouf / Anadolu Agency / AFP