Az ausztrálok úgy készülnek, hogy 2021 végéig nem utazhatnak Európába

De néhány egyéb országgal megegyeznének arról, hogy kölcsönös karanténmentességet biztosítanak egymásnak.

Az ausztrál kormány néhány országgal tárgyalásokat kezdeményez arról, hogy egymás állampolgárainak kölcsönös karanténmentességet biztosítsanak, elsőként Új-Zélanddal, írja a BBC. Scott Morrison miniszterelnök bejelentése szerint jövő péntektől az új-zélandiak beutazhatnak néhány ausztrál államba anélkül, hogy karanténra kényszerülnének, míg egyelőre ausztrálok nem utazhatnak Új-Zélandra, ám ez idővel változhat. Morrison bejelentése szerint hasonló egyezségre készülnek további csendes-óceáni államokkal, így Japánnal, Dél-Koreával és Szingapúrral is.

Az ország azonban nem számít arra, hogy európai vagy amerikai országokkal is tárgyaljanak ilyesmiről a közeljövőben. Sőt, az ausztrál idegenforgalmi miniszter, Simon Birmingham arra figyelmeztetett, hogy a jelenleg kiemelten vírusveszélyesnek számító Európa vagy az Amerikai Egyesült Államok területére 2021 végéig ne tervezzenek utazást az ausztrálok, mert ezekkel az országokkal a vakcina vagy valami egyéb vírusügyi áttörés függvénye lehet az utazások újraindulása.

Ausztráliában egyébként jelenleg stagnál az új megbetegedések száma, a tavaszi csúcs után augusztusban volt komolyabb fellendülés Victoria államban, de a szigorú lezárások óta drámaian zuhant az új esetek száma az országban.

Kiemelt kép: William WEST / AFP