Lukasenka szerint a kormányellenes tüntetések miatt terjed a koronavírus

Hirtelen emelkedni kezdett a fertőzöttek száma a fővárosban.

Az utóbbi hetek kormányellenes tüntetései okozzák a koronavírussal fertőzöttek számának hirtelen megemelkedését Minszkben – jelentette ki csütörtökön Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

„Ami hétvégenként a minszki utcákon zajlik, annak érthetően vannak kihatásai. Minszkben magasabb a fertőzöttek aránya, mint az ország más térségeiben. Ez ennek az eredménye” – hangoztatta Lukasenka magas rangú tisztségviselőkkel folytatott megbeszélésén.

Nyilvánvaló, hogy a vírus fokozott terjedési fázisba lépett. Egy második hullám jön

– tette hozzá.

A Fehéroroszországot bő negyedszázada kormányzó Lukasenka korábban azt hangoztatta, hogy országában egyetlen ember sem fog meghalni a koronavírustól, és a járvány ellenszerei között a vodkát, a szalonnát, a jégkorongot és a szaunázást emlegetette. Az elnök „pszichózisnak” minősítette a világon a járvány miatt bevezetett óvintézkedéseket, és azt hangoztatta, hogy az emberek számára az éhínség és a munkanélküliség lesz végzetes, nem pedig Covid-19.

Fehéroroszországban eddig 81 982 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 880-an hunytak el a kórban.

A vitatott augusztus 9-i elnökválasztáson a 26 éve hatalmon lévő Lukasenka megszerezte hatodik mandátumát. A voksolást követően tüntetések kezdődtek Minszkben és az ország több más városában. Egyes megmozdulásokon több mint százezren vettek részt. A hatóságok brutálisan léptek fel a tiltakozó akciók résztvevőivel és szervezőivel szemben.