Több mint 400 amerikai kórházat ért kibertámadás

Az Egyesült Államok történetében még soha nem volt ilyen. A hackerakció több mint 35 ezer egészségügyi dolgozót érint.

Kibertámadás érte az Egyesült Államok több mint 400 kórházának számítógépes rendszerét. Az NBC televízió információi szerint zsarolóvírusokkal bénították meg a Universal Health Service (UHS) egészségügyi szolgáltató informatikai rendszereit.

A támadások vasárnap kezdődtek, hétfőn az orvosok és az ápolók csak kézzel tudtak jelentéseket, recepteket, kezelési útmutatókat írni. A több mint 35 ezer orvost, ápolót foglalkoztató szolgáltatónak klinikái, kórházai, kisebb rendelőintézetei vannak Massachusettstől Nevadáig és Új-Mexikótól Texason át Észak-Karolináig szerte az Egyesült Államokban, emlékeztetett az állami hírügynökség.

Az NBC szerint ez lehet az Egyesült Államok történetének eddigi legnagyobb hackertámadása egészségügyi intézmények ellen. Az óriásvállalat nem kommentálta a tévének a történteket, csak egy közleményben tudatta, hogy számítógépes rendszerei jelenleg nem működnek.

A számítógépes bűnözők egészségügyi intézményeket eddig ritkán támadtak meg. Az NBC információi szerint idén szeptember elején a németországi Düsseldorf egyik kórháza ellen követtek el hasonló támadást, egy páciens, akit emiatt át kellett vinni másik kórházba, meg is halt.

2017 májusában a WannaCry néven elhíresült zsarolóvírussal bénítottak meg kórházakat az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és még sok más országban. Év végére kiderült: az észak-koreai kormányzatnak dolgozó számítógépes bűnözők voltak az elkövetők.

A zsarolóvírusok olyan kártékony szoftverek, amelyek célja a felhasználók informatikai eszközein lévő adatok és információk zárolása vagy titkosítása kódolással. Az elkövetők pénzt kérnek,  hogy visszaállítsák a hozzáférést a gépekhez, adatokhoz.

Kiemelt képünk illusztráció: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij