Több száz embert vettek őrizetbe, mert tiltakoztak Lukasenka ellen

Titokban tette le az esküt, erre utcára vonultak az emberek.

Kétszázötvenkilenc embert vettek őrizetbe az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök elleni újabb tüntetéseken – közölte a Vjaszna nevű jogvédő szervezet csütörtökön Minszkben. A fővároson kívül Hrodnában, Homelben, Bariszavban és más településeken is őrizetbe vettek tiltakozókat.

Csütörtökre virradóra ezrek vonultak az utcára, hogy kifejezzék a Lukasenka újraválasztása iránti nemtetszésüket. A 66 éves államfő szerdán letette a hivatali esküt. A ceremóniát nem jelentették be előre, és noha ezt a törvény előírja, nem közvetítették a televízióban. Az ellenzéki válaszul polgári engedetlenségre szólította fel a fehéroroszokat.

Több európai uniós ország jelezte: nem ismeri el Lukasenkát elnöknek. A 26 éve hatalmon lévő államfő hatodik mandátumát szerezte meg az augusztus 9-i elnökválasztáson a szavazatok több mint 80 százalékával. Az ellenzék szerint Lukasenka elcsalta a választást. Fehéroroszországban a voksolás óta folyamatosak a tüntetések.

Csütörtökre virradóra a rohamrendőrök vízágyúval és könnygázzal oszlatták a tömeget Minszkben. Többen megsérültek. Helyiek elmondták: úgy hallották, hogy lövések is eldördültek a megmozdulás során.

Az ellenzék Lukasenka távozását, a politikai foglyok elengedését és új választások kiírását követeli. Az államfő elutasítja a párbeszédet.

Kiemelt kép: Rohamrendőrök őrizetbe vesznek tüntetőket Minszkben 2020. szeptember 23-án, miután Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök letette hivatali esküjét az államfői rezidencián, a Függetlenség Palotájában. Fehéroroszországban augusztus eleje óta tüntetnek, mert a tiltakozók szerint Lukasenka csalással győzött a választásokon. MTI/EPA/STR