A belarusz-ukrán határon várakozó ezernél több haszid zsidó visszatért Belaruszba

Nem engedték be őket Ukrajnába.

Az utóbbi 24 órában több mint ezer haszid zsidó zarándok tért vissza Fehéroroszország területére, miután több napot töltöttek a fehérorosz-ukrán határon két határátkelő között abban a reményben, hogy bejuthatnak Ukrajnába – közölte pénteken a fehérorosz határőrség.

A zömében Izraelből érkezett zarándokok többsége a közlés szerint úgy döntött, hogy nem rostokol tovább a határmezsgyén, és visszatér fehérorosz területre. A több mint ezer külföldi állampolgár ismételt beléptetéséhez meg kellett erősíteni a határőrséget is.

A zarándokok úgy döntöttek, hogy a zsidó újévet Fehéroroszországban fogják megünnepelni. Izrael csütörtökön hazatérésre szólította fel őket, az ukrán kormány pedig szerdán leállított minden forgalmat a Csernyihiv megyében lévő Novi Jarilovics-i átkelőnél koronavírus-járvány terjedése miatt hozott karanténintézkedések keretében. Az ukrán kormány augusztus 27-én hozott rendeletében augusztus 28-tól szeptember 28-ig zárta le Ukrajna határait a külföldiek előtt a koronavírus-járvány miatt.

Idén szeptember 18-án, pénteken este veszi kezdetét a zsidó újév, amely szeptember 20-án este ér véget. A haszidok minden évben ilyenkor a közép-ukrajnai Cserkaszi megyében lévő Uman városban rendeznek táncos vidám ünneplést, egyben elzarándokolnak a város temetőjében nyugvó Nachman rabbinak, a breszlávi haszidizmus alapítójának sírjához.

Kiemelt kép: Mikhail Voskresenskiy / Sputnik