Ausztria senkit nem fogad be a leégett menekülttáborból, Szlovénia pedig csak négy gyereket

Horvátország pedig tizenkettőt.

Sebastian Kurz osztrák kancellár szombaton megerősítette kormánya álláspontját, hogy Ausztria nem hajlandó embereket befogadni a leégett görögországi Moria menekülttáborból.

Ha most engedünk ennek a nyomásnak, azt kockáztatjuk, hogy ugyanabba a hibába esünk, amelyet 2015-ben elkövettünk

– jelentette ki az osztrák kancellár a Facebookon közzétett videoüzenetében

Az akkori menekültválságban a budapesti pályaudvaron rekedt menekültekről készült borzasztó képek odavezettek, hogy az európai politika engedett a nyomásnak. Ennek nyomán még többen indultak el Közép-Európa felé – magyarázta Kurz. Ausztria helyben szeretne emberhez méltó ellátásról gondoskodni a rászorulók számára.

Tíz európai ország kész befogadni összesen 400 kísérő nélküli gyereket. Közülük Németország és Franciaország egyedül 100-150 gyereket fogadna be.

A kérdésben vita alakult ki a két osztrák kormánykoalíciós párt, a Kurz vezette Osztrák Néppárt és a Werner Kogler alkancellár vezette Zöldek között. Kogler szombaton az ORF osztrák közszolgálati rádióban úgy nyilatkozott, hogy tárgyalni akar a kérdésről a néppárttal, és amit Németország vagy Hollandia meg tud tenni (kísérő nélküli gyerekek befogadása), arra Ausztriának is képesnek kell lennie.

Szlovénia és Horvátország hajlandó néhány kísérő nélküli gyereket befogadni a tűzvész által elpusztított táborból – jelentette szombaton a helyi média.

Szlovénia kész négy kísérő nélküli gyereket befogadni – írta az STA hírügynökség a ljubljanai belügyminisztériumra hivatkozva. A Vecernji List című horvát napilap az ottani belügyminisztériumra hivatkozva pedig azt közölte, hogy Zágráb hajlandó befogadni 12 kísérő nélküli gyereket a leégett leszboszi migránstáborból.

Az APA osztrák hírügynökség megjegyzi, hogy mindkét nyugat-balkáni országban konzervatív kormány van hatalmon, amelyek a migránskérdésben keményebb álláspontot képviselnek. Janez Jansa szlovén miniszterelnök kedden Sebastian Kurz osztrák kancellárral Ljubljanában találkozva kiemelte, hogy Szlovénia és Ausztria az illegális bevándorlás kérdésében azonos állásponton vannak. A menekültek és migránsok EU-n belüli elosztása csak azután kerülhet szóba, ha az unió külső határainak védelme megoldódik – mondta Jansa.