Lukasenka lényegében elismerte, hogy jogsértően viselkedtek a tüntetőkkel szemben

Furán fogalmazott az elnök, de szavait nehéz másképpen értékelni, mint egy beismerést.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kijelentette hétfőn, hogy az országban zajló tiltakozó megmozdulások hiányosságokat tártak fel az államigazgatási rendszerben, és le kell vonni belőlük a tanulságokat – írja az MTI.

A Szputnyik rádió tudósítása szerint Ivan Noszkjevics, a fehérorosz Nyomozó Bizottság vezetője hétfőn nyújtotta át jelentését Lukasenkának, aki arra kérte őt, hogy tájékoztassa a bűncselekmények felgöngyölítéséről, különös tekintettel olyan büntetőjogi ügyekre, amelyeknek nagy társadalmi visszhangjuk volt, és az ő “felügyelete” alatt vannak.

Nincs mit titkolni, (…) azok a politikai összetűzések és zűrzavarok, amelyek a választások idején és a választások utáni időszakban minálunk zajlottak, több hiányosságot, meglehet, szabályozatlanságot tártak fel különféle államigazgatási rendszerekben, hatalmi szervekben

– mondta Lukasenka, majd azt firtatta, hogy mindez mit jelent a Nyomozó Bizottság szemszögéből, és milyen tanulságokat kell ebből levonni.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség által is idézett nyilatkozatból nem derül ki, hogy az államfő milyen feltárt hiányosságokra gondol, de nyilatkozata lényegében elismerte, hogy a fehérorosz hatalom jogsértően reagált a választás tisztaságát kifogásoló tüntetőkre.

Fehéroroszországban az augusztus 9-én tartott elnökválasztás óta rendszeresek a hatodszor is hatalomra került Aljakszandr Lukasenka államfő elleni tömegtüntetések, amelyeket a hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket. A helyi média hétfőn adott hírt arról szemtanúkra hivatkozva, hogy ismeretlenek elrabolták Marija Kalesznyikavát, a fehéroroszországi ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagját, és a testület másik két tagjával sem lehet kapcsolatot teremteni. Szombatra virradóra Lengyelországba menekült Olha Kavalkava, a tanács egyik elnökségi tagja.

Kiemelt kép: A fehérorosz állami televízió és rádió által közreadott, videófelvételről készített képen Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök golyóálló mellényben, Kalasnyikov-géppisztollyal felfegyverkezve köszönti a minszki elnöki palotát védő rohamrendőröket, miközben a közelben a távozását követelő tömeg tüntet 2020. augusztus 23-án. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Lukasenka csalással győzött. MTI/AP/Fehérorosz állami televízió és rádió