Kifelé enyhített a határzáron a külügy

Lehet menni dolgozni, tanulni, ügyet intézni.

A Külügyminisztérium 2020. szeptember 3-i döntése alapján, több mint 40 országba történő utazás során könnyítéseket tett a kormány – írtuk meg korábban a hivatalos információk alapján. A külügyminisztérium ugyanakkor cikkünk megjelenése után a honlapon pontosította kiírást, és a lapunknak elküldött közleményében is kiemelte, hogy az utazási tanácsok besorolása a magyar állampolgárok külföldre utazására vonatkoznak, a Magyarországra való visszatéréskor nem érinti a karanténkötelezettséget, és nem szünteti vagy enyhíti azt.

A hivatalos oldalon azt írják, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra sem javasolja a piros kategóriás országokba való beutazást – ami eddig a világ összes országa volt –, de előfordulhat, hogy halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik az utazás. Ezek alapján kivételt képez:

A tájékoztatás szerint amennyiben a beutazás célja az előző pontokban felsoroltak egyike, úgy bizonyos országok esetében a célország sárga kategóriásnak minősül. Az érintett országok a következők:

Hozzátették: az előzőekben felsorolt országokba, ha a beutazási cél nem a felsoroltak valamelyike, úgy a KKM nem javasolja az utazást, valamint az utazásra nem javasolt országnak minősül (piros vagy I. kategória) beutazási céltól függetlenül valamennyi ország, amely nem szerepel a felsorolásban.

Kiemelt kép: 24.hu/Ivándi-Szabó Balázs