Trump leváltotta a főügyészt, aki az emberei ellen vizsgálódott

William Barr amerikai igazságügyi miniszter szombaton bejelentette, hogy kérésére Donald Trump amerikai elnök felmentette posztjáról Geoffrey Berman

Donald Trump amerikai elnök felmentette posztjáról Geoffrey Berman Dél-New York-i ügyészt. Ezt William Barr amerikai igazságügyi miniszter  jelentette be szombaton. Barr közölte, ő kérte az elnököt a felmentésre, mert a főügyész nem volt hajlandó lemondani.

Berman és hivatala Trump több szövetségese ellen is eljárást indított. Barr levélben értesítette Bermant a döntésről, amelyben azt írja: meglepte, hogy az ügyész nem hajlandó lemondani, ami miatt „meglehetősen csalódott”. Az igazságügyi miniszter szerint Berman közbotrányt csinált a közszolgálatból. Eddigi helyettese, Audrey Strauss veszi át a feladatait, amíg végleges utódját kinevezik.

William Barr péntek este közleményben tudatta, hogy Berman távozik posztjáról, amire reagálva az ügyész bejelentette, hogy erről a miniszter közleményéből értesült, és esze ágában sincs lemondani.

Berman és irodája képviselte a vádat Michael Cohen, Trump korábbi személyes ügyvédje ellen, akit el is ítéltek. Emellett Berman vizsgálódott abban az ügyben is, hogy Trump jelenlegi ügyvédje, Rudy Giuliani jogszerűen járt-e el, amikor adatokat gyűjtött Ukrajnában Trump politikai ellenfeleiről. Giuliani két korábbi üzlettársa ellen is eljárást indított.

Berman korábban Trump átadás-átvételt irányító csapatának tagja volt, miután a leendő elnök megnyerte a választást. 2018-ban került a Dél-New York-i körzeti ügyészség élére, azt követően, hogy Trump az elődjét is leváltotta. (MTI)

Fotó: Geoffrey Berman, New York déli körzetének ügyésze sajtótájékoztatót tart Jeffrey Epstein amerikai milliárdos letartóztatása ügyében New Yorkban 2019. július 8-án.