Megint kigyulladt egy kórház Oroszországban

Az elmúlt hetekben négy orosz kórházban is tűz ütött ki.

Egy újabb oroszországi kórházban történt tűzeset péntek este, orosz hírügynökségek ismertetése szerint három beteg meghalt, és hárman megsérültek.

Az eset a tatárföldi Zelenodolszk városának kórházában történt. Az érgyógyászati osztály egyik kórterme kapott lángra, feltehetően egy orvosi berendezés okozta a tüzet. Nyolcvannyolc embert menekítettek ki a kétszintes épületből. A tatárföldi egészségügyi minisztérium hangsúlyozta közleményében, hogy a kórteremben nem voltak lélegeztetőgépek, és koronavírusos betegeket sem ápoltak az intézményben.

Ehhez tartozik, hogy a múlt kedden meghalt öt, lélegeztetőgépen lévő koronavírusos beteg egy szentpétervári kórház intenzív osztályán keletkezett tűzben. A tragédiát egy lélegeztetőgépben keletkezett rövidzárlat okozhatta.
Három nappal korábban a moszkvai Szpaszokuckij-kórház intenzív osztályán volt tűz, ahol ugyancsak koronavírusos betegeket ápolnak, és ott is egy lélegeztetőgép gyulladt ki, egy ember halálát okozva.

A második tűzeset után az orosz egészségügyi felügyelet (Roszzdravnadzor) közölte, hogy megkezdte a lélegeztetőgépek ellenőrzését azokban a kórházakban, ahol hasonló balesetek történtek.

Április 11-én a Moszkva környéki Krasznogorszkban egy engedély nélkül működő hospice-intézetben is történt tűzeset, ott tucatnyian haltak meg. Az áldozatok halálát füstmérgezés okozta, miután egy meghibásodott vízforraló miatt kisebb tűz keletkezett a Második otthon elnevezésű intézmény első emeletén.

Kiemelt kép: Szentpétervár, 2020. május 12. Tűzoltók a szentpétervári Szent György kórház előtt. MTI/EPA/Anatolij Malcev