Ukrán miniszterelnök: Marad a karantén, amíg nincs gyógyszer a vírusra

Még nem volt olyan nap, hogy a gyógyultak száma meghaladta volna az újonnan megbetegedettekét.

Az ukrán kormány addig fenntartja a karanténkorlátozásokat az országban, amíg nem találnak gyógyszert a Covid-19 betegségre – közölte Denisz Smihal miniszterelnök szerdán a parlament újabb rendkívüli ülésén.

A kormányfő szavai szerint Ukrajna Lengyelország példáját követi, és mérsékelten enyhít a korlátozásokon, hogy ne omoljon össze az ország egészségügyi rendszere, miként az megtörtént Olaszországban és Spanyolországban.

A mai világban nincs más létező mechanizmus. Amíg nem találnak gyógyszert, kénytelenek vagyunk ki-bejárni a karanténból

– idézett az Ukrajinszka Pravda a miniszterelnök válaszaiból, amelyet a képviselők kérdéseire adott.

A koronavírus-helyzet Ukrajnában Smihal szerint egyelőre „mérsékelt forgatókönyv” szerint alakul.

Sajnálatos módon, még nem volt azonban olyan nap, hogy a gyógyultak száma meghaladta volna az újonnan megbetegedettekét

– mutatott rá.

Ukrajnában az egészségügyi minisztérium adatai alapján szerdára egy nap alatt 402 új esettel az azonosított fertőzöttek száma 16 425-re, a betegségben elhunytaké pedig 14 újabb halálos áldozattal 439-re nőtt. A betegségből eddig 3716-an gyógyultak fel, az elmúlt napban 343-an.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy május 11-én életbe lépett az országban a karanténkorlátozások enyhítésének első szakasza. Hozzátette, hogy a kormány úgynevezett adaptív karantént készül bevezetni várhatóan június-júliustól. Ez azt jelenti, hogy a régiók külön enyhíthetnek vagy szigoríthatnak a korlátozásokon az ottani helyzettől függően.

Smihal a képviselői kérdésekre adott válaszaiban kitért arra, hogy az országban a regisztrált munkanélküliek száma csaknem elérte a 487 ezret. A karantén március 12-i bevezetése óta számuk mintegy 197 ezerrel nőtt. Visszautasította azt a vádat, hogy a kormány korlátozná az ukrán állampolgárok kiutazását az Európai Unió országaiba munkavállalás céljából.

(MTI, kiemelt kép: Sergei Supinsky / AFP)