A britek még nincsenek túl a nehezén, egy nap alatt 763 áldozatot szedett a koronavírus

Ráadásul a statisztika továbbra is csak a kórházban elhunytakról számol be.

Miközben Olaszországban és Spanyolországban már tetőzhetett a koronavírus-járvány, és napi 400-500 halálos áldozat jelentenek mindkét helyről (ami a fele a legrosszabb napokon tapasztaltnak), Nagy-Britanniában még nincsenek túl a nehezén, az elmúlt 24 órában újabb 763 halálesetről érkezett hír a kórházakból, így az áldozatok száma már 18 100, túlnyomó többségük (16 272) angliai.

Ebben a számban ráadásul nincsenek benne az idősotthonokban elhunytak.

A briteknél 4451 új esetet jelentettek szerdán, így 133 495-re nőtt a koronavírussal megfertőződöttek száma. Ez egy kicsivel több, mint az előző napi 4301 új megbetegedés, a halálos áldozatok száma ugyanakkor csökkent a keddihez képest, akkor 828 elhunytról számoltak be.

A brit statisztikai hivatal kedden ismertetett tanulmánya szerint az Angliában és Walesben kiállított halottvizsgálati bizonyítványok harmada említette az új koronavírust a halálozásokkal összefüggésben az április 10-én zárult egy hétben. E két országrészben a vizsgált héten 18 516 halálesetet jelentettek, 7996-tal  többet, mint ahány az öt évre visszatekintő statisztikai átlag alapján az évnek ebben a szakaszában várható lett volna. Londonban pedig a halottvizsgálati bizonyítványok több mint felében szerepel a koronavírus szó. A kimutatás szerint az idősotthonokban történt halálesetek száma megkétszereződött.

Kiemelt képünkön londoni mentősök, rendőrök és tűzoltók a Westminster hídon állva csatlakoznak ahhoz akcióhoz, amellyel az emberek Nagy-Britannia-szerte tapssal köszönik meg mindazok tevékenységét, akik a koronavírus-járvány alatt a lakosság biztonságáért, egészségéért, ellátásáért dolgoznak. Fotó: MTI/AP/Matt Dunham