Szijjártó Péter: „Magyarország az EU tagja akar maradni, és az is marad”

A külügyminiszter szerint az erős uniónak erős tagállamok kellenek.

A külügyminiszter az Euronewsnak angolul adott terjedelmes interjúban azt mondta, Magyarország két fronton harcol a koronavírus-járvány ellen. Szijjártó Péter a legfontosabbnak az emberi életek védelmét nevezte, felidézte, tömegesen hoztak be védőfelszerelést a lakosság, az orvosok, ápolók Védelmére.

A másik front a gazdasági mielőbbi talpra állítása a járvány után. Erről azt mondta: olyan csomag készül, amely a magyar GDP 18-20%-át állítja a vállalatok támogatásának, a munkahelyek megőrzésének és az újak megteremtésének a szolgálatába.

A külügyminiszter emlékeztetett rá, hogy Magyarország nincs zárlat alatt, más országokkal ellentétben nincs kijárási tilalom,  csak részben korlátozták a mozgást. Szerinte az intézkedések eredményesek voltak, „sikerült lelassítani a járványt”.

Arra a kérdésre, kétharmados parlamenti többséggel miért volt szüksége Orbán Viktornak a rendeleti kormányzásra, a miniszter úgy felelt, hasonló intézkedéseket vezettek be nemcsak más uniós tagországokban, hanem világszerte is. A kormányfő így „gyorsan reagálhat”, de csak olyan döntést hozhat, ami a lakosság, a gazdaság és az ország koronavírus-járvány elleni védelmével kapcsolatos.

A rendeleti kormányzás mellett hozta fel érvként azt is, hogy még kétharmados többség mellett is általában két hetet vesz igénybe a döntéshozatal, ami így akár órákra rövidülhet, amivel akár emberéleteket is lehet menteni. Hozzátette, a parlament jogosult a rendkívüli jogosítvány visszavonására is.

Annak kapcsán, hogy az Európai Parlamentnek komoly aggályai  vannak a magyar szabályozással kapcsolatban, úgy vélekedett, hogy a törvény rövid,

az EP tagjainak talán venniük kellett volna a fáradságot, hogy megismerkedjenek angolra fordított változatával.

Szijjártó Péter szerint az EP – politikai okoktól vezérelve – folyamatosan támadja Magyarországot, de támadásai észlelésen, nem tényeken alapulnak, hiszen négy másik uniós tagországban sem határozták meg, meddig tart a rendeleti kormányzás.

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy Magyarország az Európai Unió tagja akar-e maradni, azt válaszolta, hogy

az Európai Unió tagjai vagyunk, és az Európai Unió tagja leszünk.

A magyar külügyminiszter szerint antidemokratikus, hogy az Európai Parlament vagy az Európai Bizottság bírálhat egy tagországot, amelytől megtagadják viszont a válaszadás jogát. A magyar kormány ellenzi, hogy az EU-ból Egyesült Európai Államok legyen, mert úgy véli, az erős Európai Uniónak erős tagállamokon kell alapulnia.

Kiemelt kép: MTI/KKM