Németország Olaszországból vesz át koronavírusos betegeket

Ugyanezt felajánlották Franciaországnak is.

Németországban továbbra is emelkedik az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma, Szászország tartomány az olasz kormány felkérésére igyekszik közreműködni az olasz ellátórendszer terheinek csökkentésében – írja az MTI.

A kezelésre átvett olaszországi betegek kedd hajnalban érkeztek meg. Michael Kretschmer tartományi miniszterelnök előző napi nyilatkozatában kiemelte, hogy nemcsak az olasz kormány kérésének tesznek eleget, hanem értékes tapasztalatokat szereznek a Covid-19 betegség kezelésében.

A napokban a járványban ugyancsak erősen sújtott Franciaországgal határos Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz és Saar-vidék tartomány kormánya felajánlotta a francia partnereknek, hogy átvesznek súlyos állapotban lévő pácienseket. Németországban kedd délelőtt 29 056 volt a regisztrált fertőzöttek száma a Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint. Ez 4183 esettel – 16,8 százalékkal – több az egy nappal korábbi 24 873-nál. A növekedés mértéke ugyan meghaladja a hét végén mért 11-12 százalék körüli szintet, de elmarad a megelőző időszak egyre gyorsuló ütemű, 30 százalék körüli növekedésétől. Ez arra utal, hogy lassul a járvány, ami létfontosságú az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének fenntartásához. A Covid-19 halálos áldozatainak száma Németországban a hétfői 92 után 123-ra emelkedett.

A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler hétfői berlini tájékoztatóján elmondta: a fertőzöttek számának robbanásszerű, exponenciális növekedése kissé mérséklődik, “a görbe némileg lapul”, de csak szerdára lehet megmondani, hogy ez átmeneti, múló jelenség vagy trendszerű.

Kiemelt kép: MTI/EPA-ANSA/Andrea Canali