Drámai mértékben nőtt a halálos áldozatok száma Olaszországban

793 halott egyetlen nap alatt, továbbra is északon tragikusak a számok. A fertőzöttek fele kórházi kezelésre szorul.

A pénteki, rekordot jelentő 627 áldozat után szombaton újabb 793 koronavírus-fertőzésben elhunytat jelentettek Olaszországban. Így összesen már 4825 ember halt meg a járvány következtében, az azonosítottak esetek száma pedig több mint 6500-zal nőtt, és immáron 53 578.

6072 ember ugyanakkor meggyógyult, közülük 943 az elmúlt huszonnégy órában.

Csütörtökön 427, pénteken 627 olasz áldozatot követelt a koronavírus, vagyis az elhunytak száma folyamatosan és nagy mértékben emelkedik az országban. Átlagos életkoruk továbbra is 80 év körül van.

A jelenleg 42 681 betegből több mint húszezer szorulnak kórházi kezelésre, hét százalékuk intenzív osztályon.

Olaszország középső és déli részén ezidáig sikerült megfékezni a diagnosztizált betegek és a halottak számának növekedését: az országnak ebben a felében összesen 70-en haltak meg az utóbbi egy napban.

A számokat továbbra is a legtöbb beteget regisztráló Lombardia tartomány adatai emelik: az északnyugati régióban az utóbbi egy napban 3251-gyel nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma az egy nappal korábbi 2380-as adathoz képest, és 546-an haltak meg, míg pénteken 381-en.

A tartományban március 8-án vezették be szigorú lakhelyelhagyási korlátozásokat, hogy lassítsák vírus terjedését. A járványügyi szakemberek akkor az intézkedések első eredményeit legkorábban körülbelül két hét elteltével várták a vírus lappangási ideje miatt. Lombardiában, ahol a járvány éppen egy hónappal ezelőtt kezdett terjedni, a diagnosztizált fertőzöttek száma már meghaladta a 25 ezret, a halottaké elérte a 3095-t. Intenzív kezelésre több mint ezren szorulnak.

Giuseppe Sala milánói polgármester bejelentése szerint az egymilliós várost eddig sikerült megvédeni a járványtól. Hirtelen megemelkedett viszont az igazolt fertőzöttek száma a Lombardiával szomszédos, több mint négymillió lakosú Piemonte tartományban, ahol az utóbbi egy napban majdnem háromszázzal, 1800 fölé nőtt a létszámuk. A tartomány orvoskamarájának bejelentése szerint a helyi egészségügy nem bírja tovább a betegellátást.

Az olasz belügyi tárca adatai szerint pénteken több mint 220 ezer utcai és közúti ellenőrzésen majdnem 10 ezer ember ellen tettek feljelentést, mivel indok nélkül hagyta el lakhelyét. 104 kereskedelmi egységre szabtak ki bírságot, kilencet bezártak. A március 11-én bevezetett óvintézkedések óta több mint 1,6 millió ellenőrzést végeztek, és 70 ezer szabálysértést számoltak. A kijárási korlátozást szombattól tovább szigorították a szabadidős tevékenység betiltásával.

Az 1. számú beteg apja is meghalt

Az új koronavírus-járvány egyik legutóbbi áldozata Olaszországban az 1. számú páciensként ismert lombardiai férfi apja. Ő az egyik első karantén alá helyezett lombardiai településen, Castiglione d’Addában meghalt 62 áldozat egyike.

A férfi 38 éves fia lábadozóban van, miután a COVID-19 betegség miatt több hétig válságos állapotban volt, de mostanra jelentősen javult az állapota. A férfi Codognóban lakik, és február 16-án lázasodott be, majd egyre rosszabbul lett, ezért bement a kórházba, de miután nem említette, hogy Kínában járt volna, hazaengedték. Éjszaka a felesége kíséretében ment vissza, annyira rosszul volt. Azonban nem különítették el, így a kórházban is több embert megfertőzhetett, mire a feleségének eszébe jutott, hogy a férje egyik munkatársa egy hónappal korábban jött haza Kínából, és vele azóta többször is találkoztak. Ezután tesztelték koronavírusra, és kiderült, hogy pozitív a minta. A 38 éves férfi addigra több hét alatt sok embert megfertőzhetett, akik aztán továbbadták a vírust, ez vezetett a környező tíz település vesztegzár alá helyezéséhez.

Kiemelt kép: Paolo Miranda / AFP