Mészárlást rendezett az Iszlám Állam afrikai szárnya

Több tucatnyi embert öltek meg Nigériában. Nőket és gyerekeket is raboltak.

Legalább harminc embert gyilkoltak meg Nigéria északkeleti részén, Borno államban az Iszlám Állam Nyugat-afrikai Tartomány (ISWAP) nevű dzsihadista csoport fegyveresei – vált ismertté hétfőn helyi hivatalos forrásokból.

A támadást az állam székhelye, Maiduguri közelében lévő településnél követték el. A szélsőségesek áldozatai többségükben civilek voltak, akik a Maiduguri és Damaturu város közötti úton közlekedtek – számolt be helyi kormányzat szóvivője. A támadók nőket és gyerekeket hurcoltak el, valamint felgyújtottak 18 járművet.

Nigéria muszlim többségű északi területén 2009-ben kezdett harcot a szélsőséges iszlamista Boko Haram szervezet „az iszlám kalifátus” megteremtéséért. A hatóságoknak nem sikerült megfékezniük sem a Boko Haramot, sem a belőle időközben kivált kisebb terroristacsoportot, az ISWAP-ot.

Borno állam északkeleti része, amely közel fekszik a Csád-tóhoz, kis szigetekkel és mocsarakkal tűzdelt, kiterjedt, katonailag nehezen ellenőrizhető terület, ahol szélsőségesek búvóhelye, kiképzőtáborai is találhatók. A térségben a csádi, a kameruni, a nigériai, a nigeri és a benini hadsereg egységeiből álló nemzetközi erő járőrözik. Január közepén a több afrikai állam katonai egységeit összefogó, terrorellenes multinacionális harci köteléke megölte az ISWAP hármas számú vezetőjét, Amir Halífa Umárt.

Kiemelt kép: AUDU MARTE / AFP